Pentagon’dan DSG mesajı: DAİŞ’le mücadelede ortaklığımız sürüyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, “Suriye’de DSG ile ortaklığımız sadece DAİŞ ile mücadeleye dayalı. DAİŞ tehdidi devam ediyor ve dolayısıyla ortaklığımız sürüyor” dedi.

HABER MERKEZİ

Günlük basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kirby, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin Al-Monitor'a verdiği röportajda Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyon açıklamalarıyla ilgili bir soruya yanıt verdi.

Kirby, bu röportajı ilk kez duyduğunu ve elinde Savunma Bakanlığından herhangi bir iletişimin olmadığını söyledi.

Sözcü, “Bunu ifade etmemden bıktığını biliyorum ama yine söylemenin önemli olacağını düşünüyorum. Suriye’de DSG ile ortaklığımız sadece DAİŞ ile mücadeleye dayalı. DAİŞ ile mücadele ve bu ortaklık da devam ediyor çünkü bu tehdit devam ediyor” ifadesini kullandı.

MAZLUM ABDİ’NİN İFADELERİ

Al-Monitor'a konuşan Mazlum Abdi, ABD ve Rusya’nın onayı alınmadan Türkiye’nin Rojava’ya yönelik yeni bir askeri operasyon yapmayacağını ifade etmişti.

“Erdoğan her saldırı öncesinde uluslararası güçlerden destek almak için uğraştı” diyen Abdi, şunları dile getirmişti:

“Tehditler savurdu, şu anda da savuruyor, ısrar ediyor ve ısrar etmeye devam edecek. Bence şimdi de bir operasyon için zemini hazırlamak istiyor. Ne var ki, bu kez mevcut durum eskiye kıyasla değişik. Dengeler değişik. Önceden Türkiye ve uluslararası güçlerle anlaşmalar yoktu ne Serêkanîyê işgali sırasında ne de Afrin işgali sırasında. Ama şimdi iki tane anlaşma var. Erdoğan ve Putin arasındaki Soçi anlaşması. Bir de ABD ile Ankara anlaşması… eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in imzaladığı. Bana göre eğer Rusya’nın veya Amerika’nın onayı olmazsa Erdoğan böyle bir adam atmaz. Ve benim bildiğim kadarıyla herhangi onay söz konusu değil.”