Diyarbakır'dan Trump ve Putin’e Kürdistan’a destek çağrısı

Özçelik, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yüzyıllardır Kürtlere yapılan haksızlığa ses çıkarmalarını ve bağımsızlık yolunda Kürdistan’a destek olmaları çağrısında bulundu.

Hasan Kako

Kürdistan24/Diyarbakır- PAK Genel Başkanı Mustefa Özçelik, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yüzyıllardır Kürtlere yapılan haksızlığa ses çıkarmalarını ve bağımsızlık yolunda Kürdistan’a destek olmaları çağrısında bulundu.
Türkçe adı Kürdistan Özgürlük Partisi (Partiya Azadiya Kurdistanê-PAK) olan PAK, Diyarbakır'da “Mahabad’ın Bayrağı Hewlêr’de Dalgalanıyor” adıyla konferans düzenledi. Konferansta PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, 71 yıl önce bugün Doğu Kürdistan'da Kurulan Malabad Kürt Cumhuriyeti ile ilgili yaptığı sunumda, 1947’de Amerika, Sovyetler Birliği ve İngiltere’nin Kürtlerden desteklerini çekmesiyle birlikte Mahabad Cumhurıyeti’nin İran rejimi tarafından yıkıldığını söyledi. Özçelik, Sykes-Picot ve Lozan Anlaşmasından bu yana Kürtlere yapılan haksızlığa artık dünya devletlerinin ses çıkarmaları gerektiğini söyledi.


KÜRDİSTAN’IN BAĞIMSIZLIĞI İÇİN TRUMP’A DESTEK ÇAĞRISI
Özçelik, “Özellikle Sayın Donald Trump’a çağrıda bulunuyoruz; ABD 1990’lar da Kürtlere destek verdi ve şimdi daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Kürtlerin de yaşadıkları yerlerde statü sahibi olmaları gerekir. Kürdistan'ın bağımsızlığı için sizin de desteğinize ihtiyaç var. Rojava’daki statü ve kazanımların korunması için de Amerika’nın daha fazla destek vermesi gerekiyor.” dedi.


RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN’E ÇAĞRI
Özçelik, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de seslenerek; “Kürtçere çok haksızlıklar yapıldı. 1946’da Kürdistan Cumhuriyeti’ne yapılan haksızlığın günümüzde tekrarlanmasını istemiyoruz. Rusya güçlü bir devlettir. Rusya’nın Kürdistan ve Rojava’ya sahip çıkmasını istiyoruz.” dedi.


BAŞKAN BARZANİ’NİN DAVOS ZİYARETİ
Özçelik, Kürdistan Başkanı Mesut Barzani’nin Davos ziyaretini de değerlendirerek, bugün dünya ülkerinin Kürdistan’a daha açık destek verdiklerini, yapılan görüşmelerin de bağımsızlık sürecini hızlandıracağını belirtti.


BAĞIMSIZLIK İÇİN KÜRT’LERE BİRLİK ÇAĞRISI
Özçelik, günümüzde Orta Doğu’daki birçok devletin sınırlarının yeniden çizildiğine işaret ederek, Kürdistan’daki parti ve örgütlerin şahsi çıkarlarını bir tarafa atarak bağımsızlık yolunda Başkan Barzani’ye destek olmaları çağrısında bulundu.
Rojava’daki yönetim ve partilere de seslenen Özçelik; “PYD, Tev-Dem ve ENKS’nin de Duhok ve Hewlêr, anlaşmasına bağlı kalmaları gerekiyor. Ortak bir askeri, siyasi ve ekonomik yönetimin belirlenmesi gerekiyor.” dedi.


PARTİLİ CUMHURBAŞKANI TARTIŞMALARI
Partili Cumhurbaşkanı için yapılan Anayasa değişikliği tartışmalarına de değinen Özçelik, “Bugüne kadar yapılan bütün yasaların Kürtleri yok sayan bir anlayış üzerine yapılmıştır. Sadece Kürtlere değil hiçbir etnisiteye demokratik bir yol açan bir Anayasa yapılmamıştır bu ülkede. Ülkedeki herkesi, her rengi, her dili özgürleştirecek bir Anayasaya ihtiyaç vardır.” İfalerini kullandı.