Diyarbakır Surları kapısında iki kadının yaşam mücadelesi

Diyarbakır Surları önünde ilerlemiş yaşlarına rağmen iki kadın el yapımı ürünleri satarak geçimlerini sağlıyor.
kurdistan24.net

DİYARBAKIR (K24)

Diyarbakır’da Surların önünde küçük yer tezgahı açan iki yaşlı kadın yaptıkları el emeği ürünlerini satarak evinin geçimini sağlıyor.

Yaşları 77 ile 60 olan iki kadının kaderi gibi isimleri de aynı. Sıdıka Bayram ve Sıdıka Keskin’in en büyük endişeleri ise elden ayaktan düşerek başkalarına muhtaç olmaları.  

77 yaşındaki Sıdıka Bayram, ilerleyen yaşına rağmen açtığı ufak yer tezgahıyla evinin geçimini sağlıyor.

K24’e konuşan 77 yaşındaki Sıdıka Bayram 15 yıldır bu işi yaptığını ifade ederek şöyle konuştu: 

“Çocuklarım işsiz ve 15 yıldır bu işi yapıyorum. Bu küçük patikleri ben yapıyorum. Diğerleri Çermik'ten geliyor. Bazen hiçbir şey satamadan gidiyorum eve. Yoksulluktan bu işi yapıyorum. Gün oluyor 1 liralık satış bile yapamıyorum. Bazı günler 20-30 liralık satışım oluyor. Siftah yapmadığım günler de oluyor. Çocuklarım küçük, işsizler, bekarlar. Kirada oturuyoruz. Sırtımızı Allah’a ve Diyarbakır Surları’na vermişiz.”  

60 yaşında Sıdıka Keskin ise yalnız yaşadığını ve kendisine bakacak kimsesinin olmadığını söylüyor:

“Yalnızım, yaşlıyım hiç kimsem yok. 60 yaşındayım, 20 yıldır bu işi yapıyorum. Kirada oturuyorum. Sadece idare ediyorum. Maaşım da yok. Kocam kuma getirdi, bana bakmıyor. O yeni karısının yanında ben de burada yalnızım. Bir çocuğum var, o da ancak kendi geçimini sağlayabiliyor. Çünkü evli ve onun da çocukları var.”