Viyan Daxil: Şengal’in kaderini Erbil ve Bağdat belirler, Tahran değil

Irak Parlamentosu Milletvekilli Viyan Daxil, Şengal’in akıbetini Tahran’ın değil Erbil ve Bağdat’ın belirleyeceğini belirterek, Ezidiler adına Tahran’a gittiklerini öne süren heyete tepki gösterdi.

K24/Erbil- Irak Parlamentosu Milletvekilli Viyan Daxil, Şengal’in akıbetini Tahran’ın değil Erbil ve Bağdat’ın belirleyeceğini belirterek, Ezidiler adına Tahran’a gittiklerini öne süren heyete tepki gösterdi.
Kürdistan 24’te yayımlanan Basi Roj programına konuk olan Viyan Daxil, aralarında Haşdi Şabi ve YBŞ temsilcilerinin de bulunduğu bir grubun Tahran’a giderek Şengal’in geleceği konusunda görüşmeler yapmasına tepki gösterdi. Söz konusu heyetin ne Şengal’i ne de Ezidileri temsil etmediğini vurgulayan Ezidi Milletvekili Daxil, “Bunlar ancak, küçük bir Ezidi topluluğunu temsil edebilir” dedi.
Daxil, “Şengal’in sorunlarının çözümü için İran’a gitmeye gerek yok çünkü bu iç bir meseledir ve Tahran’dan önce Bağdat’a, Erbil’e gitmeliyiz. Buralarda çözüm için konuşabiliriz ancak” diye konuştu.
Şengal halkının, ne Haşdi Şabi ne PKK ne de YBŞ güçlerinin kentte kalmasından yana olmadığını vurgulayan Viyan Daxil, PKK ve YBŞ’nin Şengal’de ciddi sosyal sorunlara da yol açtığını belirterek, şunları söyledi: “Ezidilik kültüründe çocukların ve kadınların silah altına alınmaları ve ailelerinden uzak tutulmaları kabul edilemez.”