Iğdır’da Kürtçe seçmeli derslere yoğun ilgi

Iğdır’da MEB bünyesindeki ortaokullarda okutulan ve seçmeli dersler arasında yer alan Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinin seçilmesi için devam eden kampanyaya yoğun bir ilgi var.
Iğdır
Iğdır

HABER MERKEZİ

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokullarda, 2022-2023 eğitim - öğretim yılında 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda okutulacak seçmeli dersler arasında Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri için başta Diyarbakır, olmak üzere birçok kentte kampanya düzenleniyor.

Iğdır’da da Kürtçe seçmeli derslere ilginin fazla olduğu ve Kürtler arasında yaygınlaşan kampanyaya desteğin giderek arttığı belirtiliyor. Ayrıca kampanya sosyal medyada büyük destek görüyor.

Iğdır’da kampanyayı yürüten HEZKURD üyesi Ramazan Taşdemir, bazı okullarda seçmeli dersler listesinden Kürtçenin çıkarıldığını ve okul idarelerinin “Bu derslere gerek yok” dediklerini söyledi.

Böylesi negatif yaklaşımların olmaması durumunda Kürtçe seçmeli derslere yoğun ilginin daha da artabileceğini ifade eden Taşdemir, “Iğdır merkez, Karakoyun ile Aralık ilçeleri ve 27 köye şimdiye kadar 8 bin broşür dağıtıldı” dedi. 

K24’e konuşan Taşdemir şunları söyledi:

“Iğdır’da bazı öğretmenler ve okul idareleri Kürtçeye ihtiyacının olmadığı bahane ederek seçmeli ders olarak insanları Kürtçeyi seçmelerinden caydırmaya çalıyorlar. Bazı okulların formlarında Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi hiç yer almıyor. Ama buna rağmen Iğdır’da Kürtçe seçmeli derslere çok büyük bir sahiplenme ve pozitif bir yaklaşım var, tek eksiğimiz halka tam olarak ulaşamıyor olmamız, kampanyayı yürütenler olarak sayımızın az olması ve iletişim araçlarımızın yetersizliği. Broşür dağıtımında özellikle öğrencilerin broşürleri alıp bizzat dağıttıklarına çok defa şahit oluyoruz, inanılmaz bir coşkuyla karşılaşıyoruz.” 

Iğdır’da ailelerin Kürtçe seçmeli dersler konusunda öğrenciler üzerinde etkili olduğunu ifade eden Taşdemir, “Iğdır halkı orta yaş ve üzeri genel olarak Kürtçe konuşuyor. Fakat gençler ve çocuklar açısından aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil, çünkü sistematik bir asimilasyon söz konusu ve her gün benliklerinden, dil ve edebiyatından uzaklaşan bir kuşak oluşuyor diyebilirim” dedi.

Aktivist Taşdemir son olarak MEB’de haftada sadece 2 saatlik ders verilmese bile bütün Kürtlerin böylesi bir fırsatı sahiplenmesi ve okullarda Kürtçe seçmeli derslerin tercih edilmesi için ısrarcı olmaları gerektiğini söyledi.

MEB’DE SEÇMELİ DERS SÜRECİ

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokullarda 3 Ocak’ta başlayan 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersler için tercih süresi 7 Şubat’ta bitiyor. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri bu tarihe kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

7 Şubat’ta kadar seçmeli ders olarak Kürtçeye kayıtlarının fazla olması durumunda önümüzdeki eylül ayında yeni eğitim yılında 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflar için Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde çok sayıda öğretmen ataması yapılacak.

MEB, önceki yıllarda Kürtçeyi tercih edenlerin sayısının az olduğu gerekçesiyle yılda en fazla 2-3 Kürtçe öğretmeni atadı. 

2011 yılından beri Mardin, Bingöl, Muş, Van ve Diyarbakır üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde mezun olanların yanı sıra, Kürtçe üzerine tezli ve tezsiz yüksek lisans yapmış 2 binden fazla Kürtçe öğretmeni bulunuyor.