Başbakan’dan yabancı diplomatlara: Kürdistan Bölgesi bir istikrar faktörüdür

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin bölge açısından önemli bir istikrar faktörü olduğunu söyledi.
kurdistan24.net

ERBİL (K24)

Başbakan Mesrur Barzani bugün, Erbil’deki yabancı ülke konsolosları ve diplomatlarla bir toplantı gerçekleştirdi.

Başbakan, toplantıda; Kürdistan Bölgesi’nin genel durumu, 9’uncu Kabine’nin reformları, Erbil-Bağdat ilişkileri ve Irak ile bölgedeki son gelişmeler hakkında diplomatlara bilgi verdi.

Yeni Irak hükümetinin kurulmasıyla ilgili çalışmalara da değinen Başbakan, yeni hükümetin, tüm Irak vatandaşları ile farklı bileşenlere hizmet edip Irak’ta barış ve istikrarı sağlaması gerektiğini vurguladı.

Kürdistan Bölgesi’nin her zaman federal hükümetle iyi ilişkiler geliştirmek için çalıştığını kaydeden Başbakan, büyün sorunların anayasal temelde çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Başbakan Mesrur Barzani, hükümet programının gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi, harcamaların azaltılması, vergi düzenlemesi, yerli ve yabancı yatırımcılara kolaylık sağlanması, kamu hizmetlerinin dijitalleştirilmesi gibi, hükümet kurumları arasında modern ve çağdaş bir şekilde işbirliği ve koordinasyonu arttıracak adımlara yoğunlaştığını belirterek, bu şekilde yolsuzluğun önüne geçildiğini, çalışmaların şeffaf biçimde yürütüldüğünü dile getirdi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi sorunlara da dikkat çeken Başbakan, “Bu sorunların Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne yansımasına izin vermedik. Aksine, kabinemiz ve üyelerimiz arasında çok iyi bir işbirliği var” dedi.

Başbakan, Kürdistan Bölgesi’nin bölge açısından önemli bir istikrar kaynağı olduğunu vurgulayarak, komşu ülkelerle dostane ilişkiler geliştirip uluslararası toplumla ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade etti.

DAİŞ terörüyle mücadelede özellikle de Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerle ilgili Kürdistan Bölgesi’ne olan destek ve işbirliğinin devamının önemine de değinen Başbakan, güvenlik boşluğunun bitirilmesi içine Peşmerge ile Irak ordusu arasında ortak koordinasyon merkezlerinin oluşturulduğunu anımsattı.

Başbakan Mesrur Barzani son olarak göç sorunu ve yasadışı göçün engellenmesi için aldıkları tedbirlere de değindi, toplantıya katılanların sorularını yanıtladı.