Irak’ta 19 yılda 74 yargıç öldürüldü

Irak’taki istikrarsızlık ortamında yargıçların bile can güvenliği bulunmuyor.
kurdistan24.net

BAĞDAT (K24)

Irak’taki kaos hali, ülkedeki herkes için tehdit oluşturuyor. Son 19 yılda ülkede 74 yargıç öldürüldü. Bu veri, Irak’taki tehdit ve tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.

K24’e konuşan hukukçu Muhammed Şehab, bu duruma sebep olarak milis güçlerinin varlığını gösteriyor ve parlamentonun bu konuyu gözden geçirmesi gerektiğini söylüyor. Çünkü her siyasi grubun bir milis grubu var ve siyasilerden emir alıyorlar.

Irak’ta devlet memurlarıyla vatandaşlara yönelik korkutma ve suikastlar azalmak bir yana, artış gösteriyor. Buna paralel olarak milis gruplarının sayısında da artışla birlikte bu tür olaylarda da artış yaşanıyor. Geride kalan yıllarda çok sayıda sivil aktivist ve siyasi yorumcu hedef alındı.

Iraklı Parlamenter Hıdır Mentık, kurulacak olan yeni hükümetin başlıca görevinin, ülkedeki bu karmaşayı çözmek olduğunu söylüyor.

Mentık, “Hükümet, Irak’ın durumunun milislerin elinde olmasına ve istikrarsızlık üzerinde tehdit oluşturmalarına izin vermemeli” diyor.

Iraklılar açısından soru işareti olan kon;  Irak Başbakanı ve Parlamento Başkanı’nın konutuna dahi saldırılar olmasına rağmen, zanlıların hiçbir şekilde tutuklanmıyor olması. Bütün bu yaşananlar, Irak’ın daha kötü bir duruma sürüklendiğinin işaretleri olarak yorumlanıyor.