Almanya: Ukrayna’nın arkasındayız, sorumluluk Rusya’da

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna'nın arkasında olduklarını, gerilimi azaltma sorumluluğunu açıkça Rusya'da gördüklerini söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock

HABER MERKEZİ

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock,  İspanya'nın başkenti Madrid'e gitmeden önce yaptığı açıklamada, Ukrayna krizine barışçıl bir çözüm için her fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

“Biz Avrupa Birliği (AB) ve NATO olarak, Ukrayna'nın arkasındayız ve gerilimi azaltma sorumluluğunu açıkça Rusya'da gördüğümüze şüphe yok” diyen Annalena Baerbock “Askerleri geri çekmek ve bu konuda tam şeffaflık sağlamak Moskova'daki hükümete bağlı. Bu en azından Rusya'nın da taraf olduğu AGİT ilkelerinin bir gereğidir” ifadelerini kullandı.

“DURUM SON DERECE TEHLİKELİ VE HER AN TIRMANABİLİR”

Baerbock, Rus birliklerinin Ukrayna sınırına konuşlandırılması nedeniyle bütün bir ülkenin ve nüfusunun kaderinin tehlikede olduğunu ifade ederek, “Durum son derece tehlikeli ve her an tırmanabilir. Biz Avrupa'da böyle bir şeyin ne kadar çabuk olabileceğini çok iyi biliyoruz” dedi.

Başarıların ve temel özgürlüklerin yanı sıra ekonomik fırsatlar ve refahın da dayandığı Avrupa barış düzeninin onlarca yıllık sıkı çalışmayla inşa edildiğine dikkati çeken Almanya Dışişleri Bakanı, şunları kaydetti:

“Bunu sürekli olarak geliştirdik. Bu asla kaybolmaması veya unutulmaması gereken bir varlıktır. Bu son derece tehlikeli krizde, kıtanın kuzeyinde olduğu kadar güneyinde de doğusunda olduğu kadar batısında da hepimizin tüm tutarlılık ve kararlılıkla bunun arkasında durduğumuzu göstermek daha da önemlidir.”