DAİŞ Karşıtı Koalisyon Sözcüsü: “PYD de faydalanıyor olabilir”

DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, ABD'nin, Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG)verdiği yardımlar için; "Bu yardımlardan PYD de faydalanıyor olabilir" dedi.

Haber Merkezi- DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, ABD'nin, Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG)verdiği yardımlar için; "Bu yardımlardan PYD de faydalanıyor olabilir" dedi.

AA’da yer alan habere göre; Pentagon'da düzenlenen basın toplantısına Bağdat'tan video konferans yoluyla bağlanan ABD öncülüğündeki DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, Irak ve Suriye’deki DAİŞ karşıtı operasyonlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

YPG'nin içerisinde yer aldığı DSG, ABD'nin kendilerine zırhlı personel taşıyıcı verdiğini duyurmuştu. ABD de DSG'ye zırhlı araç verdiğini doğrulamış ancak bu yardımı DSG içindeki Arap unsurlara verdiklerini belirtmişti.

Hafta başında Suriye Arap Koalisyonu'na gönderildiği iddia edilen zırhlı araçların YPG'nin eline geçip geçmediğine yönelik soru üzerine Dorrian, "Bu araçlar Suriye Arap Koalisyonu'na verildi. Suriye Arap Koalisyonu savaşçıları DSG'nin içerisinde, dolayısıyla onlarla (YPG ile) birlikteler. Bu araçlar da şu anda orada" yanıtını verdi.

Bu durumda "YPG’nin bu araçları kullandığını kabul ettiğine" yönelik ikinci bir soru üzerine ise Dorrian, örgütün bu araçları kullanıp kullanmadığına dâir elinde bilgi olmadığını söyledi.

"Diğer kuvvetler de bundan faydalanıyorlar"

"YPG’ye politikanız gereği silah ve ekipman vermediğinizi söylüyorsunuz ama Suriye’ye gönderdiğiniz ekipmanın bu gruplara bir şekilde geçip geçmediğini bilmediğinizi nasıl açıklıyorsunuz?" sorusunu ise Dorrian şöyle yanıtladı:

"Bu araçları Suriye Arap Koalisyonu'na verdik. Suriye Arap Koalisyonu bu araçların zimmetini aldı. Bunlar Rakka’yı kuşatmak üzere birlikte savaşan gruplar. Şimdi bir müttefik kuvvette bir unsur varsa, diğer müttefik kuvvetler de durum gereği bundan faydalanıyorlar."

YPG’nin bu araçları kullanıp kullanmadıklarına yönelik ısrarlı sorular üzerine Dorrian, Arap Koalisyonu'ndan bu araçları sadece kendilerinin kullanmasını beklediklerini dile getirdi. Bu araçların verilmesindeki zamanlamaya yönelik bir soruya ise Dorrian, bu araçların "önceki Başkan Barack Obama yönetiminin verdiği yetki kapsamında" ve grubun Rakka’ya yaklaşmasından dolayı daha şiddetli çatışmalara maruz kaldığı için şimdi verildiğini söyleyerek yanıt verdi. Sözcü, sağlanan araç sayısına yönelik bir soruyu ise yanıtsız bıraktı.