Almanya Başbakanı’ndan Türkiye’ye uyarı: Kabul edilemez

Almanya Başbakanı Scholz, Türkiye'yi Yunanistan ile yaşanan anlaşmazlıkta itidalli olmaya çağırarak "AB üyesi bir ülkenin egemenliğinin tartışmaya açılması kabul edilemez" dedi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz
Almanya Başbakanı Olaf Scholz

HABER MERKEZİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, dün Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ile görüşmesinin ardından bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'yi Yunanistan ile yaşanan anlaşmazlıkta itidalli olmaya çağırarak Avrupa Birliği (AB) üyelerinin egemenliğinin tartışmaya açılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Scholz adına Berlin'de açıklama yapan hükümet sözcüsü, Ukrayna savaşına gönderme yaparak "Başbakan, özellikle de mevcut durum ışığında tüm NATO müttefiklerinin dayanışma halinde olması ve karşılıklı provokasyonlardan kaçınması gerektiği görüşündedir" dedi.

EGE'DEKİ F-16 UÇUŞLARINA ELEŞTİRİ

Sözcü, Yunanistan'ın Türk F-16'larının Ege'de yerleşimin bulunduğu Yunan adaları üzerinde uçuş yaptığı iddialarına atfen "Yunan hava sahasına girilmesi ve Yunan adaları üzerinde uçuşlar gerçekleştirilmesi doğru bir şey değil. Yapıcı bir yaklaşım olmamakla birlikte İttifak ruhuyla da bağdaşmıyor" diye konuştu.

Almanya'nın, Türkiye ile Yunanistan arasında açıkta kalan konuların karşılıklı diyalog ve devletler hukuku temelinde çözüme kavuşturulması için çaba gösterdiğini belirten sözcü, "AB'ye üye devletlerin egemenliğinin sorgulanması ise bizim için kabul edilebilecek bir şey değildir" dedi.

ANKARA: ALMANYA’NIN AÇIKLAMALARINI REDDEDİYOR VE KINIYORUZ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner'in Türkiye’yle ilgili açıklamalarına ilişkin soruya yazılı cevap verdi.

Bilgiç, "Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyeliği tarafından yapılan ülkemiz aleyhindeki mesnetsiz açıklamaları kuvvetle kınıyor ve reddediyoruz. Almanya’nın Yunanistan’ın provokasyon tuzağına düşerek ülkemizi karalama kampanyasına katılması kabul edilemez" açıklamasında bulundu.

Bilgiç şunları kaydetti:

"Yunanistan’ın NATO Müttefikliğini hiçe sayarak Türk hava sahasını ihlal etmesine, ülkemiz hava sahası ile uluslararası hava sahasında uçaklarımızı taciz etmesine karşı egemenliğimizi savunmaya devam edeceğiz. Komşusunun egemenliğini, bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden bir aktör varsa o da Yunanistan’dır. Nitekim Yunanistan, 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmaları hilafına ülkemize yakın adaları silahlandırmaktadır. Ayrıca Ege’deki kara sularını ülkemizin yaşamsal çıkarları ve seyrüsefer serbestisi hilafına tek taraflı olarak 6 deniz milinin ötesine genişletebileceği yönündeki hukuka ve hakkaniyete aykırı tutumunu sürdürmektedir.”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Ancak uluslararası antlaşmaların silahsızlandırılmaya dair son derece açık hükümlerinin Yunanistan tarafından alenen ihlal edilerek halkımızın güvenliğinin tehdit edilmesine göz yummamız da beklenmemelidir. Almanya’dan müttefiklik ruhuna uygun olmayan tarafgir açıklamalar yapmak yerine, Yunanistan’ı uluslararası antlaşmalara uygun davranmaya davet etmesini bekliyoruz" dedi.