Diyarbakır'da yaklaşık 1700 yıllık amfora bulundu

UNESCO tarafından 2015'te Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Diyarbakır Surlarının restorasyonu kapsamında yapılan arkeolojik kazılarda yaklaşık 1700 yıllık amfora bulundu.

HABER MERKEZİ

Merkez Sur ilçesindeki Diyarbakır Surlarının restore edilerek eski ihtişamına kavuşması için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince etap etap yapılan çalışmalar sürüyor.

5. etapta yapılan arkeolojik kazılarda yaklaşık 1700 yıllık amfora (bir tür testi) gün yüzüne çıkarıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) Şube Müdürü Sermed Azizoğlu, "Yürüttüğümüz çalışmalarda bölgemizde pek rastlanmayan 'amfora' dediğimiz, zeytinyağı ve şarap taşımacılığında kullanılan bir buluntuya rastladık" dedi.

KUDEB Şube Müdürlüğünde görevli arkeolog Süleyman Karakaş da restorasyon çalışmalarının sürdüğü 5. etaptaki 71 ve 72 numaralı burçlar arasında yer alan kısımda sur temel duvarlarını ortaya çıkarıp gerekli işlemleri yapmak amacıyla yaklaşık 3 ay önce çalışma başlattıklarını dile getirdi.

Diyarbakır'daki kazılar sürüyor
Diyarbakır'daki kazılar sürüyor

Kazıda sur temel duvarını bulduklarını ve çalışmalar ilerledikçe Roma, Bizans, İslam ve Osmanlı dönemlerine ait mimari yapılara rastladıklarını dile getiren Karakaş, söz konusu kısımda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Kazıda bölgede çok nadir görülen amfora bulduklarını ifade eden Karakaş, eserin yaklaşık yüzde 80 bütünlüğünü koruduğuna dikkati çekti.

Karakaş, titiz bir çalışmayla herhangi bir zarar vermeden çıkardıkları eseri Müze Müdürlüğüne teslim ettiklerini, dibi sivri amforanın bölgede nadir görüldüğüne işaret etti.

amfora
Eserin yaklaşık yüzde 80 bütünlüğünü koruduğu belirtidi

Gövdesi geniş ağız kısmı dar olan amforanın zeytinyağı ve şarap gibi sıvıların korunması amacıyla kullanıldığını anlatan Karakaş, "Sivri dipli amfora ticaret amaçlı yapıldığı için önem arz etmekte. Yapılış şekli ve üzerindeki motiflerden yola çıkarak milattan sonra 330'lu yıllara tarihlenmekte. Günümüzden yaklaşık 1700 yıl öncesine kadar gitmekte. Bu dönem Geç Roma-Erken Bizans Dönemi'ne denk geliyor" ifadelerini kullandı.

Karakaş, şunları kaydetti:

"Bölgemizde nadir görülen amfora Diyarbakır'da ilk defa görüldüğü için bizde büyük bir heyecan uyandırdı. Bunun heyecanını hala yaşıyoruz. Bölgemize ticari amaçla geldiğini düşünmüyoruz çünkü ticari amaçla gelmiş olsaydı buna benzer birden fazla esere rastlardık. Bu amforanın içinde taşınan zeytinyağı, şarap veya benzeri bir şeyin hediye edilmesi amacıyla geldiğini tahmin ediyoruz." (Kaynak: AA)