HDP, Demirtaş ve Yüksekdağ için AİHM'ye başvurdu

Haber Merkezi- Halkların Demokratik Partisi tutuklu bulunan Eş Genel Başkanlar Demirtaş ve Yüksekdağ için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

HDP tarafından yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından bir inceleme yapılmamış olması sebebiyle AİHM'e başvuru yapma zorunluluğunun doğduğu ifade edildi.

Açıklamada "Başvuruda, ülkenin en çok oy alan üçüncü partisi olan HDP'nin Eş Genel Başkanlarının seçmenlerini ve partiyi temsilen katıldıkları eylemler ve düzenledikleri basın açıklamaları nedeniyle özellikle referandum sürecinde, tutuklu yargılanıyor olmalarının Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan özgürlük ve güvenlik hakkını, ifade özgürlüğünü ve serbest seçim hakkını ihlal ettiği ifade edildi. " denildi.  
Açıklamada başvuru dilekçesinde tutuklama ve gözaltıların siyasi amaçla yapıldığının vurgulandığı da belirtilerek,"Başvuruyu yapan heyetimiz, Anayasa Mahkemesi'nin 95 gündür işlem yapmadığını hatırlattı ve mahkemenin kendi kararının arkasında durmasını istedi. Heyet AİHM'i de kendi içtihatlarını ve evrensel hukuk kurallarını uygulamaya davet etti." ifadelerine yer verildi.