BM’den Rusya’ya ‘nükleer santral’ teşekkürü

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Stephane Dujarric, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santralini denetlemeye gelen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ekibini koruma çabalarından memnun olduklarını bildirdi.

HABER MERKEZİ

New York’ta basın toplantısı düzenleyen Stephane Dujarric, "Rusya Federasyonu'nun müfettişlerimizi güvende tutmak için yapması gerekeni yapmasından memnunuz" dedi.

"Herhangi bir BM misyonunda olduğu gibi, BM personelini güvende tutmak belirli bir alanı kontrol edenlerin sorumluluğundadır" diyen Dujarric, Rus güvenlik görevlilerine teşekkür etti. 

IAEA heyeti, geçtiğimiz mart ayından bu yana Rusya’nın kontrolünde bulunan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki ilk günkü incelemelerini tamamladı.

IAEA heyetinin büyük bir kısmı 3 saatlik çalışmanın ardından nükleer santralden ayrılırken, heyette bulunan teknik ekibin santralde kaldığı ifade edildi.

Heyetin 3 Eylül'e kadar incelemelerini sürdürmesi planlanıyor IAEA Başkanı Rafael Grossi santral girişinde gazetecilere verdiği demeçte, santrale ulaşmak için yoğun çaba harcadıklarını ifade ederek, "Evet, santrale ulaşmak kolay olmadı. Ama bizim gelmemiz önemliydi. Bizim için iş şimdi başlıyor. Bir ön değerlendirme yaptık. Özveri gösterenleri görüyoruz. Santral personel ve yönetimi zor koşullara rağmen işlerinde çok profesyoneller" dedi. 

KREMLİN: IAEA HEYETİNİN ÇALIŞMASI ÇOK OLUMLU

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, IAEA misyonunun Zaporijya Nükleer Santrali’ne gelerek yaptığı incelemelerle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Tüm zorluklara rağmen misyonun gelişini olumlu olarak nitelendiren Peskov, misyonun çalışmalarını değerlendirmek için çok erken olduğunu söyledi.

Misyonun santralin durumu ve nükleer güvenlikle ilgili sorunları değerlendirmesi gerektiğine dikkati çeken Peskov, “Genel olarak, Ukrayna tarafının kışkırtıcı eylemleriyle ilgili olanlar da dahil olmak üzere tüm zorluk ve sorunlara rağmen, komisyonun gelip çalışmaya başlamasını çok olumlu buluyoruz" ifadelerini kullandı.

Peskov, heyetin santralde çalışmalarına devam ettiğini ve misyonun orada bulunmasının önemli olduğunu vurguladı.