Uluslararası İnsan Hakları Film Festivali İranlı Kürt sanatçıya ithaf edildi

62 farklı ülkeden yaklaşık 300 konuk, 10-19 Mart tarihlerinde Cenevre'de toplanacak ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin ana oturumunda 134 etkinlik düzenleyecek.

Ava Homa

Kürdistan24/İsviçre- 2017 Uluslararası İnsan Hakları Film Festivali ve Forumu (FIFDH), 15. yıl dönümü programını İran'da tutsak tutulan tanınmış bir Kürt sinemacısına ithaf edildi.

Kürt sanatçı Keywan Karimi, sinema ve insan hakları alanında tanınmış ve birçok ödüle sahip.

62 farklı ülkeden yaklaşık 300 konuk, 10-19 Mart tarihlerinde Cenevre'de toplanacak ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin ana oturumunda 134 etkinlik düzenleyecek.

Uluslararası bir örgüt geçen hafta İran'daki tutuklu Kürt sinemacının sağlığıyla ilgili uluslararası topluma çağrıda bulunmuştu. PEN International, 23 Kasım 2016'dan beri cezaevinde bulunan Karimi'nin pulmoner dolaşım sistemindeki hastalık nedeniyle kanama geçirdiğini duyurdu. .

"Tahran'ın hapishanesindeki doktorlar, bronşit ve akut akciğer enfeksiyonu olduğunu bu nedenle uzman doktorlara görünmesi gerektiğini söyledi. Ancak cezaevi yetkilileri bu sevki onaylamadı." açıklamasında bulunan örgüt, Karimi'nin derhal sevk edilmesi gerektiğini ve durumunun kritik düzeyde olduğunu bildirdi. 

Kürdistan'ın Baneh kentinden bağımsız Kürt yönetmen olan Karimi, "Şehre Yazmak" adlı belgesel filmi için "kutsal değerlere hakaret" suçlamasıyla suçlandı.

Belgesel, Tahran'daki politik duvar yazılarını konu alıyor ve 1979 İslam Devrimi'nden ülkenin bastırılmasına, İran'ın 2009 sonrası cumhurbaşkanlığı seçimi krizine itirazları işliyordu.

2013'te Karimi, "dinsel değerlere hakaretten" dolayı 15 gün gözaltında kaldı ve yargılandı. Karimi mahkum edildi ancak film yapımına devam etti.

Aralık ayında, Fransız film yapımcıları Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinden İran'a Karimi'yi serbest bırakmaları yönünde baskı yapmalarını istedi.

Karimi ise yaptığı açıklamada "Ülkeyi terk etme niyetim yok" dedi.

Film, İspanya ve Kolombiya'da ödüller kazanan yaklaşık 40 festivalde oynadı.