“Alman istihbaratı uluslararası medyayı dinledi” iddiası

Almanya'nın dış istihbarat servisi olan BND'nin, birçok uluslararası medya kuruluşuna ait iletişim kanallarını dinlemeye aldığı iddia edildi.

Alman Der Spiegel dergisi, Alman dış istihbarat servisi Federal Haberalma Teşkilatı (BND) dünya çapında pek çok gazeteciyi gizlice takibe aldığını iddia etti. Spiegel'in gizli belgelere dayandırdığı haberde, BND'nin 1999 yılından başlayarak aralarında BBC ve Reuters gibi uluslararası yayın kuruluşlarının da bulunduğu medya çalışanlarının telefon, faks ve elektronik postalarını izlediği kaydedildi.

Spiegel, BND'nin en az 50 ayrı vakada telefon, faks numarası,  gazeteci ve gazete temsilciliklerini yıllarca takip ettiğini özellikle BBC'nin uluslararası yayın kuruluşu olan World Service'in onlarca hattının dinlendiğini yazdı. Habere göre, Alman istihbaratçılar, İngiliz kamu kurumu BBC'nin Afganistan'daki muhabirlerinin iletişim ağlarını takip etmekle kalmayıp, Londra'daki merkezlerindeki telefon ve faks numaralarını da takibe aldı.

Haberde BND'nin izleme listesinde, New York Times'ın Afganistan muhabirinin, Reuters haber ajansının Afganistan, Pakistan ve Nijerya'daki muhabirlerinin pek çok uydu ve cep telefonu hattının, daha sonra Devlet Başkanı Robert Mugabe tarafından 2003 yılında yedi yıllığına yasaklanan Zimbabve bağımsız gazetesi Daily News için çalışan gazetecilerin yer aldığı belirtildi. Spiegel dergisinin haberine konu olan listeye göre Kuveyt, Lübnan, Hindistan, Nepal ve Endonezya'daki gazetecilik örgütleri de izleme faaliyetlerinden nasibini aldı.

Almanya'da gazeteciler yasaya göre devletin müdahalesine karşı özel koruma altında. Gazetecilik, doktorlar, avukatlar, din görevlileri gibi işi gereği gizli bilgiler bulundurma hakkı olan meslek guruplarından sayılıyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe