Başbakan: Irak Başbakanı ile verimli görüşme gerçekleştirdik

Başbakan Mesrur Barzani, Irak Başbakanı ile verimli görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

BAĞDAT (K24)

Başbakan Mesrur Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Bağdat’ta gerçekleştirdiği görüşmenin verimli olduğunu söyledi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan Başbakan Mesrur Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası Twitter hesabından açıklama yapan Başbakan, “Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile enerji, güvenlik ve bütçe konularında işbirliği yolları hakkında verimli görüşme gerçekleştirdik” dedi.

BAŞBAKAN: SORUNLARI ÇÖZME NİYETİ VARSA, ÇÖZÜMÜN BİRÇOK YOLU VAR

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Başbakanlığından yapılan açıklamada, Mesrur Barzani – Sudani görüşmesinde, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların anayasal temelde ve yeni Irak hükümetinin programına göre çözümünün önemine vurgu yapıldığı kaydedildi.

Başbakan, sorunları çözme niyeti varsa, sorunları çözmenin birçok yolu olduğunu söyleyerek, taraflar arasında bir anlaşmanın olduğunu ve çözülmemiş sorunları çözmek için Irak hükümetinin programının önemine işaret etti.

Irak Başbakanı ise, “Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasındaki sorunları tüm Irak vatandaşlarının çıkarına olacak şekilde çözmek için güçlü bir arzumuz var” dedi.

Federal hükümetin 2023 bütçe yasa tasarısı ve Kürdistan Bölgesi’nin payının konuşulduğu görüşmede, petrol ve gaz yasasının hazırlanmasıyla ilgili süreç de ele alındı.

Görüşmede her iki başbakanın da meselelerin çözüme kavuşturulması ve hem bütçe hem de petrol ve gaz meselelerinin anayasal çerçevede çözüme kavuşturulması konusunda mutabık kaldığı bildirildi.

Ayrıca görüşmede, Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesinin uygulanması ve Şengal Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi de değerlendirildi.