Maraş merkezli depremlerde can kaybı 35 bini aştı

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin yaşamını yitirdiğini, 105 bin 505 kişinin de yaralandığını bildirdi.

HABER MERKEZİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında bir araya gelen Kabine Toplantısı sona erdi.

Erdoğan, toplantı sonrası açıklama yaptı.

“Artçı sarsıntıların sayısı 3 bin 170'i bulan depremler, 13 milyon insanımızın yaşadığı illerimizde ağır yıkımlara yol açtı” diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Depremin yıkım etkisi 500 kilometrelik alana yayıldı. Bu depremler en güçlü atom bombalarının yüzlercesine denk enerji ortaya çıkardı. Kahramanmaraş depremlerinin büyüklüğü, yıkıcılığıyla istisnai bir tabiat olayı olarak değerlendiriliyor. Hayatını kaybeden 35 bin 418 vatandaşımın her birine rahmet diliyorum. Kurtarılan 105 bin 505 yaralımıza şifalar niyaz ediyorum. İlk depremde hasar gören binaların bir kısmı ikinci depremde çöktü. 369 bin binadaki 1 milyon 850 bin ev ve işyeri Çevre Bakanlığı ekipleri tarafından incelendi. 47 bin binadaki 210 bin konut yıkılacak ağır hasarlı olduğu tespit edildi.”

Erdoğan, “Sıkıntılar ilk etapta arama kurtarma ve yardım çalışmalarında aksamalara sebep oldu. Yakın şehirlerden başlayarak, kamu imkanlarını hemen harekete geçirdik. Şartları sonuna kadar zorladık. Ulaşım ve enerjinin yanı sıra içme suyu ve kanalizasyon altyapıları için ilave sorunları beraberinde getirdi” dedi.

“Türkiye'nin 71 vilayetinden gelenlerle 250 bin kamu görevlimiz çalışmalarda yer alıyor” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Doğrudan arama kurtarmaya iştirak eden kadro sayısı 35 bini aştı. İş makinası sayısı 12 bin 335'e, uçak 76'ya gemi sayısı 26'ya ulaştı. 320 seyyar mutfak sıcak yemek dağıtıyor. Sadece Kızılay'ın yemek dağıtımı 20 milyonu, ekmek adedi 22 milyonu buldu. Yardım çağrısına 100 ülkeden cevap aldık. 84'ü sahadaki çalışmalara katıldı. 4 ülkenin ekibi geri döndü. 5 ülke ekip göndereceklerini bildirdi. 61 ülkeden 444 uçuşla insani yardım ulaştırıldı. Türkiye'nin bu kara gününde yardımları ve taahhütleriyle yanımızda yer alan dostlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

"AMACIMIZ KONUT İHTİYACINI 1 YILDA TAMAMLAMAK"

Öte yandan “Arama kurtarma çalışmalarını bitirdikten sonra enkaz kaldırma işlemlerini hızlandıracağız” ifadelerini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Oturulamaz her evi yeniden yapıp sahiplerine teslim edeceğiz. TOKİ bu depremden alnının akıyla çıkmış bir kurumumuzdur. Son afette yıkılan tüm binaların yüzde 98'inin 1990 öncesi inşa edilen olması, bina standardı konusunda kat ettiğimiz ilerlemeyi göstermekle işi sıkı tutmamızı hatırlatıyor. Kaybedecek tek bir dakika olmadığı bilinciyle hasar tespiti biten yerde inşaat çalışmalarına geçeceğiz. Mart başı 30 bin konut inşasına başlayabiliyoruz. Birkaç ay içerisinde fay hattı uzağında tüm hatların inşasına geçilmiş olacaktır. Çadır, konteyner yurtlarla otel odaları ve kamu misafirhaneleriyle tüm imkanlarla depremzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarına cevap vermeyi planlıyoruz. Amacımız konut ihtiyacını 1 yılda tamamlamaktır. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacak, çalışmaların sürmesini sağlayacağız. Bölgede yaşayan vatandaşlarımdan istirhamım şehirlerine, ilçelerine, işlerine ve hayatlarına sahip çıkmalarıdır. Yılgınlığa ve yorgunluğa katılmadan beraberce yarasını saracak kayıpları telafi edeceğiz.”

“100 BİN NAKDİ YARDIMDA BULUNUYORUZ”

Ayrıca Erdoğan, “İlk etapta oturulamaz hane başına 15 bin TL, taşınma ve 2-5 bin arası kira yardımı, hane başına 10 bin TL yardım yapacağımızı açıklamıştım. 100 bin nakdi yardımda bulunuyoruz. Hiçbir mazlumu sahipsiz bırakmayacağız” dedi ve şunları ekledi:

“50 milyar civarında bunları dayanışma paketi olarak depreme tahsis ettiler. Deprem çalışmalarında kullanılacaktır. Ülkemizin ihracatına 20 milyar dolarlık katkıda bulunan bölgenin yeniden ayağa kalmasını sağlamak için her katkıyı sağlayacağız. Mücbir sebep halinden, 638 bin mükellefimiz yararlanacaktır. AFAD'A ulaşan 8,3 milyar yardımları deprem bölgesi için kullanıyoruz. Kabine üyeleri ve kamu görevlileri olarak maaşlardan yapılan taahhütlerle AFAD'a 136 milyon 589 bin lira bağışta bulunma kararı aldık. Bakanlarımız ilk günden itibaren canla başla çalışıyor. 890 bini kamu yurtlarında, 50 bini otellerde, 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacını karşılamış durumdayız. Kendi imkanıyla 2 milyon 200 vatandaşımızın bölge dışına çıktığını değerlendiriyoruz. Katar'dan yola çıkan 10 bin konteyneri hizmete vereceğiz. Gayet güzel modern konteynerler Katar'da Dünya Kupası esnasında yapılmıştı. Sağ olsun Katar Emiri gönderiyor. İlk gemi yolda. Yolculuk asgari 7 saat sürüyor.”

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, “MEB bağlı tüm okullarda ikinci dönemde devam şartı aramayacaktır. Diğer illerde eğitim 20 Şubat'ta başlayacaktır. Deprem bölgesinde 95 okulun yıkık ve hasarlı olması 1 Mart itibarıyla isteyen öğrencilerimize Elazığ dahil 11 ilde başlama imkanı veriyor” dedi.