İngiliz donanması Yemen’e gönderilen İran silahlarına el koydu

İngiliz donanması, Umman Körfezi’nde bir tekneye yaptığı baskında Yemen’e gönderildiği düşünülen İran malı silahlara el koydu.
ran'dan Yemen'e gönderilen tüfekler
ran'dan Yemen'e gönderilen tüfekler

HABER MERKEZİ

İngiliz Kraliyet Donanması'ndan yapılan açıklamaya göre, 23 Şubat'ta ABD'ye ait bir keşif uçağı Umman Körfezi'nde İran'dan gelen gri muşambalarla kaplı yük taşıyan küçük bir tekneyi tespit etti.

Bölgede bulunan İngiliz Donanması'na ait HMS Lancaster adlı fırkateyn, tekneye Umman Körfezi'nde müdahale etmek istedi ancak tekne önce İran karasularına yönelmeye çalışsa da başaramadan İngiliz fırkateyni tarafından durduruldu.

TANKSAVAR FÜZELERİ VE ORTA MENZİLLİ BALİSTİK FÜZE DÜZENEKLERİ ELE GEÇİRİLDİ

İngiliz askerlerinin teknede yaptığı aramada, İran'da "Dehlaviye" olarak adlandırılan tanksavar füzeleri ve orta menzilli balistik füze düzenekleri için kanatçıklar ele geçirildi.

İngiltere'nin ele geçirilen silahlarla ilgili Birleşmiş Milletler'i (BM) bilgilendirdiği, Güvenlik Konseyi'nin 2216 ve 2231 sayılı kararları uyarınca ele geçirilen malzemeler üzerinde BM incelemesi yapılması davetinde bulunduğu belirtildi.

Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'na (CENTCOM) bağlı Bahreyn'deki 5. Filo'dan yapılan açıklamada, ABD güçlerinin, 23 Şubat'ta Umman Körfezi'nde Kraliyet Donanması tarafından yürütülen ve "İran'dan yasadışı bir silah sevkiyatının keşfedilmesiyle sonuçlanan operasyona" havadan istihbarat, gözetleme ve keşif desteği sağladığı aktarıldı.

Tekneye müdahalenin daha önce Yemen'deki Husilere yasa dışı yük taşımak için kullanılan bir rota üzerinde yapıldığı ifade edildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Donanması Merkez Komutanlığı Komutanı Koramiral Brad Cooper, son üç ayda İran'dan yedinci kez yasa dışı silah veya uyuşturucu geçişinin önlendiğini belirterek, "Bölgesel deniz güvenliğini ve istikrarını tehdit eden herhangi bir istikrarsızlaştırıcı faaliyeti sürdürmek için ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

BM Uluslararası Yemen Heyeti, 9 Eylül 2020'de açıkladığı raporunda, başta Fransa, ABD, İngiltere ve Kanada gibi Batılı ülkelerle İran'ın Yemen'de çatışan taraflara silah tedarik ettiğini aktarmıştı.

ABD Donanması, 1 Aralık 2020 de Aden Körfezi'nde İran'dan Yemen'e gönderildiği düşünülen bir teknede 50 tondan fazla mermi, fünye ve roket yakıtı ele geçirdiğini duyurmuştu.

Son olarak ABD Donanması, 10 Ocak'ta Umman Körfezi'ndeki bir gemide İran'dan Yemen'deki Husi milislere gönderildiği düşünülen 2 binden fazla saldırı tüfeği ele geçirildiğini açıklamıştı.