Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Putin hakkında yakalama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama kararı çıkardı.

HABER MERKEZİ

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama kararı çıkardı. Kararın gerekçesi olarak, Ukrayna'da işlendiği belirtilen savaş suçları gösterildi.

Mahkeme Putin hakkında "çocukların yasadışı biçimde sınır dışı edilmesi" ve "insanların Ukrayna topraklarından Rusya Federasyonu'na yasadışı biçimde transfer edilmesi" şüphesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurdu.

Moskova, söz konusu suçlamaları reddetmişti.

MOSKOVA: ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NİN PUTİN HAKKINDAKİ TUTUKLAMA KARARI HÜKÜMSÜZDÜR

Öte yandan, Rus Dışişleri Sözcüsü Zaharova, söz konusu kararın hükümsüz ve geçersiz olduğunu açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ukrayna'da yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu iddiasıyla yakalama kararı çıkarıldığını duyurdu.

UCM'den yapılan yazılı açıklamada Putin ve Lvova-Belova hakkında, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılması suçundan yakalama kararı çıkarıldığı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hollanda'daki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında (Ukrayna'daki) 'savaş suçu' gerekçesiyle yakalama kararının 'hükümsüz' olduğunu belirtti.

Telegram sayfasından yaptığı paylaşımda Zaharova, "Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin aldığı kararların yasal açıdan da olmak üzere ülkemiz için herhangi bir önemi yoktur. Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü'nün bir tarafı değildir ve bu kapsamda herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bu mahkemeden gelen 'yakalama' kararı, Rusya için hükümsüzdür" ifadelerini kullandı.