Emek ve Özgürlük İttifakı: Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağız

Emek ve Özgürlük İttifakı seçimde cumhurbaşkanı aday çıkarmama kararı aldı.
Foto: Adem Özgür/K24
Foto: Adem Özgür/K24

ANKARA (K24)

Emek ve Özgürlük İttifakı, Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik tutumunu açıkladı.

Toplantıya HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, SMF Sözcüsü Barış Kayaoğlu, TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi Juliana Gözen ile Kürdistani İttifak’tan İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç ve Kürdistan Demokratik Partisi-Türkiye Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş katıldı.

6 Şubat’ta Maraş merkezli depremlerden sonra cumhurbaşkanı adayı konusunda tutumunu yeniden gözden geçirdi.

Pervin Buldan, toplantıdaki açıklamasında uzun süredir bir tartışma yürüttüklerini kaydetti.

“AKP iktidarının son 21 yılda uyguladığı ekonomik ve sosyal politikalar hayatın her alanında büyük bir yıkım yaratmış; özgürlükleri kısıtlayan, baskı ve hukuksuzluklara dayalı uygulamalar sınır tanımamıştır” diyen Buldan, “Yaşadığımız çoklu sorunlar, çözümsüzlük ve ağır bunalım her geçen gün derinleşmektedir. AKP-MHP iktidarı, toplumun bugününü çalmıştır ve yarınını da tehdit etmektedir” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, “Türkiye’nin en temel ihtiyacı halkın egemenliğine dayanan gerçek ve güçlü bir demokrasidir” diyerek, şunları vurguladı:

“Evrensel hak ve özgürlüklerin tanındığı ve anayasal güvence altına alındığı, demokratik hukuk ilkelerinin geçerli olduğu, sosyal ve ekonomik hakların yaşam bulduğu bir düzen istiyoruz. Yerel katılım mekanizmalarının işlediği güçlü bir yerel demokrasi olmadan bu hedefe ulaşmak mümkün değildir. Ülke ve toplum olarak 15 Mayıs sabahına umutla uyanacağız. Demokratik değişimi gerçekleştirecek güçlerin parlamentoda çoğunluğu kazandığı, Kürt sorununda demokratik ve barışçı bir çözüm için Meclis’in asli bir irade olarak görüldüğü, tüm muhatapların şeffaf bir diyalog ekseninde özgür bir tartışma yürütebildiği, yurttaşların eşit, özgür ve barış içinde bir geleceği kuracağı günler bütün vicdan sahibi insanlarımızın özlem ve talebidir.”

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” diyen Buldan, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı kamuoyu ile buradan deklere ediyoruz, bu kararı paylaşıyoruz. Halkın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesinin, kamu yönetiminde adaletin sağlanmasının, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, doğaya saygının, gençlere özgür yaşamın, barışçıl bir dış politikanın, tarafsız ve bağımsız bir yargının, özgürleşen kimliklerin ve en önemlisi de bütün bunları içeren demokratik bir anayasanın tesis edileceği bir siyasal iklimi inşa etmek acil hedefimiz ve mücadele sebebimizdir” şeklinde konuştu.

Buldan'ın ardından ittifak bileşeni parti temsilcileri söz aldı.

Bu arada TİP Genel Başkanı Erkan Baş, geçtiğimiz günlerde Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk turda destekleyebileceklerini açıklamıştı.

Baş’ın açıklamasının ardından Emek ve Özgürlük İttifakı yetkilileri HDP’nin genel merkezinde altı saat süren bir toplantı yapmıştı.

Toplantıda seçime Emek ve Özgürlük İttifakı olarak girme kararı alınmıştı.

KILIÇDAROĞLU TBMM’DE HDP GRUBU’NU ZİYARET ETTİ

Öte yandan Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 20 Mart Pazartesi günü HDP TBMM Grubu’nu ziyaret etmişti.

Görüşmeye dair değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

“Anayasa değişiklikleri ve güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili dokümanımızı ve ortak mutabakat metnimizi kendilerine ilettik. Ayrıca, Türkiye’nin pek çok sorununu görüştük ve gündeme taşıdık. Bağımsız ve tarafsız yargı mutlaka olmalı, hukuk devleti mutlaka olmalı… Yerel yönetimler üzerinde duruldu. Kayyum uygulanmasının sürdürülmesini asla doğru bulmadığımızı ifade ettik Sayın Genel Başkanlara. Bizim ortak mutabakat metninde de kayyım uygulamasının olmaması gerektiğinin yer aldığını belirttik. Seçimle gelen seçimle gider, bu demokrasinin temel kuralıdır.”

Kılıçdaroğlu Kürt sorununun çözümü içinse “Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM’dir” demişti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Kılıçdaroğlu’nun ziyaretini önemli bulduklarını vurgulayarak, ayrıntılı açıklama yapacaklarını dile getirmişti.