İran-Suudi barışı Yemen’e yansıdı: Suudi heyeti Husilerle ateşkes için Yemen gidiyor

İran ile Suudi Arabistan'ın karşıt tarafları desteklediği Yemen için barış ışığı yandı.

HABER MERKEZİ

Çin'in arabuluculuğunda Suudi Arabistan ile İran'ın ilişkileri normalleştirme anlaşmasını hayata geçirmesinin ardından, Suriye'nin Arap Birliği'ne geri dönüşü beklenirken, Yemen'le ilgili de barış umudu doğdu.

Çin'in arabuluculuğundaki anlaşma uyarınca İran ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'ın Pekin'de yüz yüze görüşmesinin ertesinde, İran ile Suudi Arabistan'ın karşıt tarafları desteklediği Yemen için barış ışığı yandı.

İran'la bağlantılandırılan Husilerin başkent Sana'da kontrolü sağlaması üzerine Mart 2015'ten beri Suudi Arabistan öncülüğünde 9 ülkeden oluşan koalisyonun askeri müdahalesine uğrayan Yemen, bu yüzden ölümler ve altyapının mahvolmasının yanı sıra açlık ve salgın hastalıklarla boğuşuyor.

İran-Suudi anlaşması sonrası, Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine İHA ve roket saldırılarıyla yanıt veren Şii Husilerlerin kapısını barış için çalacağı belirtildi.

Dubai merkezli Al Arabiya, Suudi ve Ummanlı yetkililerden oluşan bir heyetin Husilerle ateşkesi görüşmek üzere Yemen'in başkenti Sana'ya gideceğini duyurdu.

Al Arabiya'ya konuşan müzakerelerde yer alan iki kaynak, bir Suudi-Umman heyetinin Husi yetkililerle kalıcı ateşkes anlaşması yapmak ve ülkedeki 8 yıllık çatışmayı sona erdirmek için gelecek hafta Yemen'in başkenti Sana'ya gitmeyi planladığını söyledi.

BAYRAMDAN ÖNCE ANLAŞMA İLAN EDİLEBİLİR

Kaynaklar, uzlaşıya varılması halinde, Yemen'de savaşan tarafların 20 Nisan'da başlayacak Ramazan Bayramı tatilinden önce bir anlaşma ilan edebileceğini belirtti.

Kaynaklar, müzakerelerin Yemen liman ve havaalanlarının tamamen yeniden açılması, kamu görevlilerine maaş ödenmesi, yeniden inşa süreci ve siyasi geçiş konularına odaklandığını sözlerine ekledi.