Prof. Turan: Türkiye’nin Esad politikası değişti

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. İlter Turan, bölgedeki son gelişmeler nedeniyle Ankara’nın Esad’ın gitmesindeki ısrarından vazgeçtiğini ancak PYD politikasında bir değişim olmadığını söyledi.

Kürdistan24 / İSTANBUL - Ercan DAĞ

Suriye’de terör örgütü DAİŞ’in yönetimindeki Rakka’ya yönelik operasyon hazırlıkları, ABD, Rusya ve Türkiye’nin pozisyonları ve beklentilerine dair Kürdistan24’e değerlendirmelerde bulunan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. İlter Turan, bölgedeki son gelişmeler nedeniyle Ankara’nın Esad’ın gitmesindeki ısrarından vazgeçtiğini ancak PYD politikasında bir değişim olmadığını söyledi.

Obama döneminde ABD’nin PYD’ye verdiği destek nedeniyle Washington ile Ankara arasında yaşanan gerilime dikkat çeken Prof. Turan, yeni başkan Donald Trump döneminde de ABD’nin bu desteğini sürdürmesinin Türkiye’de rahatsızlık yarattığını söyledi.

TRUMP, ORDUNUN TELKİNLERİNİ DİKKATE ALIYOR

ABD’nin Rakka’ya yönelik operasyon hazırlığının uzun süredir devam ettiğini anımsatan Prof. Turan, Trump yönetiminin bu konuda ordudan gelecek talepler doğrultusunda hareket edeceğini belirterek, şunları söyledi: “Trump yönetiminin gelmesi, planlarında temel bir değişiklik meydana getirmedi. Amerika mümkün olduğu kadar burada kendi askerini kullanmadan burada sonuca gitmek istiyor. Burada kullanacak askeri güç olarak da YPG güçlerine önem arz ediyor. Bu konuda Amerika'nın baştan beri bir değişiklik yapmasını beklemek gerçekçi değil. Trump sivil güçlere çok önem vermemekle birlikte Amerika ordusuyla arasında pek bir ihtilaf yok. Dolayısıyla ordudan gelecek telkinleri dinleyecektir.”

RUSYA, YPG’Yİ DE AYAKTA TUTMAK İSTİYOR

Rusya’nın, Suriye'deki varlığını kalıcı hale getirmek için Esad’ı ayakta tutmaya çalıştığını belirten Prof. İlter Turan, “Buna karşın Rusya gerektiğinde Esad’a karşı da kullanabileceği YPG gibi bir gücü de ayakta tutmak istiyor” dedi.

Rusya’nın da ABD’nin de bir numaralı tehdit olarak DAİŞ’i gördüklerini bu nedenle iki küresel gücün bu konuda işbirliğine gittiğine dikkat çeken Prof. Turan, bu durumun Türkiye’nin Suriye politikalarına da yansıdığını vurguladı. Prof. Turan şöyle konuştu:

TÜRKİYE ESAD POLİTİKASINI DEĞİŞTİRDİ

“Bu nedenle Rusya da ABD de Türkiye’nin YPG konusundaki hassasiyeti üzerinde durmaya tercih etmiş bulunmaktadır. Türkiye'nin YPG hassasiyetine pek önem vermeseler de Amerika ve Rusya, Türkiye'yi tamamen dışlayacak bir yol bir metot izlememeye çalışacaklardır. Yani Türkiye'nin tamamen bu denklem dışında kalmamasına çalışacaklardır. Ama Türkiye'nin kendi başına hem Amerika'yı hem Rusya'yı hem Esad'ı karşısına alarak Suriye'de etkili olması da pek kolay veya muhtemel gözükmemektedir. Esad'ın kalıcı olacağının emareleri görüldükçe Türkiye'nin de bu duruma eskisi gibi sert tutumunda bir yumuşama beklenilebilir. O bakımından Suriye politikasında bir değişiklik de görülebilir.”

ABD'NİN YPG'YE VERDİĞİ DESTEK GEÇİCİ

ABD’nin YPG konusunda Türkiye’nin hassasiyetlerini dikkate almamasının geçici bir durum olduğunu belirten Prof. Turan, “Bu meselelere uzun vadeli bakmak lazım. YPG'nin Amerika açısından önemi bir askeri güç olmasıdır. Buna karşılık Rusya'ya yakınlaştığı ölçüde YPG Amerika'nın pek de itimat edeceği bir güç olarak gözükmemektedir” diye konuştu.