Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda 3 temel politika faizini 25 baz puan artırdı.
Avrupa Merkez Bankası
Avrupa Merkez Bankası

HABER MERKEZİ

Avrupa Merkez Bankası Haziran ayı faiz kararını açıkladı.

Banka, beklentilere paralel olarak gecelik mevduat faizini yüzde 3.50'ye, refinansman faizini yüzde 4'e, marjinal fonlama faizini yüzde 4.25'e yükseltti.

Böylece banka yüksek enflasyonla mücadele kapsamında faiz artış döngüsüne 8. toplantıda da devam etti.

ECB BAŞKANI: HENÜZ VARIŞ NOKTAMIZDA DEĞİLİZ

Faiz kararının ardından düzenlenen toplantıda konuşan ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyon karşısında faiz artırımına ilişkin, "Bitti mi? Yolculuğu bitirdik mi? Hayır. Henüz varış noktamızda değiliz. Hala kat etmemiz gereken mesafe var mı? Evet, hala kat etmemiz gereken mesafe var” diye konuştu.

Ana çizgilerinde önemli bir değişiklik olmadığı sürece temmuz ayında faiz oranlarını artırmaya devam etmelerinin "çok muhtemel" olduğunu belirten Lagarde, " Sizin de anlayabileceğiniz gibi, ara vermeyi düşünmüyoruz" dedi.

Lagarde, mayısta Euro Bölgesi’nde enflasyonun düşüşünü iyiye işaret olarak görerek, enflasyonun halen çok yüksek olduğunu ve Euro Bölgesi’nde insanları zorladığını dile getirdi.

Fiyat baskısının yüksek olduğunu vurgulayan Lagarde, "Ücret baskısı (çalışan ücret artışları), enflasyonun giderek daha önemli bir itici gücü haline geldi.” değerlendirmesinde bulundu.