Trump: ABD ordusu Irak'tan kesinlikle ayrılmamalıydı

ABD Başkanı Trump, "(ABD ordusunun 2011'de Irak'tan çekilme kararına dair) Kesinlikle ayrılmamalıydık. Orada bir güç boşluğu oluştu ve sonrasında ne olduğunu gördük." dedi.

Kürdistan24/Haber Merkezi- ABD Başkanı Trump, "(ABD ordusunun 2011'de Irak'tan çekilme kararına dair) Kesinlikle ayrılmamalıydık. Orada bir güç boşluğu oluştu ve sonrasında ne olduğunu gördük." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ile Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin Beyaz Saray'daki görüşmesinde, ağırlıklı olarak DAİŞ'le mücadelede iki ülke arasındaki iş birliği konularının gündeme geldiği bildirildi.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, iki lider basına poz verirken Trump'ın Abadi’ye, "eski Başkan Barack Obama'nın neden İran nükleer anlaşmasını imzaladığını sorduğu" kaydedildi. Trump'ın, "Ona sorduğum şeylerden biri, Başkan Obama neden İran'la anlaşma imzaladı? Çünkü kimse henüz bunu çözmüş değil." dediği belirtildi.

Trump'ın ayrıca, ABD ordusunun 2011 yılında Irak'tan çekilme kararının yanlış olduğu yönündeki eleştirilerini yineleyerek, "Kesinlikle ayrılmamalıydık. Orada bir güç boşluğu oluştu ve sonrasında ne olduğunu gördük." ifadelerini kullandığı bildirildi.

Trump'tan Abadi'ye teşekkür

ABD Başkanı'nın, Abadi'ye "DAİŞ'e karşı iyi iş çıkarması"ndan dolayı teşekkür ettiği, Musul operasyonunun da yolunda gittiği değerlendirmesinin yapıldığı aktarıldı.

Abadi'nin ise "DAİŞ'in tüm dünyayı tehdit eden bir terör örgütü olduğunu" söylediği ve "örgüte karşı uluslararası iş birliğinin önemine" vurgu yaptığı ifade edildi. Görüşmede Abadi'nin, "Çok önemli terörle mücadele güçlerimiz var ancak ABD ile aramızdaki iş birliğini artırmayı hedefliyoruz." dediği de haberlerde yer aldı.

Ayrıca Abadi'nin, Irak'ı "vize yasağı uygulanacak ülkeler" listesinden çıkarması dolayı Trump'a teşekkür ettiği bilgisi de paylaşıldı.

Abadi: DAİŞ'i ortadan kaldırmak için bizim bölgesel bir planımız olmalı

Öte yandan, Irak Başbakanı Haydar Abadi ABD'nin başkenti Washington'da ABD Barış Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'daki görüşmesi ve DAİŞ’le mücadelede geldikleri noktaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abadi, "Trump yönetimi yaptıklarımızı görüyor ve takdir ediyor. Bize destek vermeye devam edecekler. (Terörle mücadele) Görevini tamamlamamız noktasında artan bir destek sağlanacağının güvencesi verildi." diye konuştu.

ABD'nin terörle mücadele noktasındaki stratejisinin sadece askeri bir planlama olmadığını söyleyen Abadi, "ABD kamuoyunun dışarıya çok sayıda asker gönderilmesini istediğini sanmıyorum. DAİŞ'le mücadele için bir plan var, ben görmedim ama DAİŞ'i ortadan kaldırmak için bizim bölgesel bir planımız olmalı." değerlendirmesini yaptı.

"Suriye'de yaşananlar bizi doğrudan etkiledi"

Abadi, Irak'ın "bölgede yaşananların kurbanı" olduğunu ifade etti.

"DAİŞ tehdidi ülkemizi doğrudan etkiledi; Suriye'de yaşananlar bizi doğrudan etkiledi." diyen Abadi, Musul'u DAİŞ'in elinden büyük ölçüde kurtardıklarını, bu terör örgütüyle mücadele ederken Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında çok iyi bir uyum yakalandığını belirtti.

Peşmerge güçleriyle yakaladıkları uyuma dikkati çeken Abadi, "Irak tarihinde böyle bir şey yok. İki yıl önce Irak ordusu içinde parçalanmışlık vardı ve halk ordusuyla gurur duymuyordu; bugün ise gurur duyuyor." ifadelerini kullandı.