İsveç, Kur’an yakma eylemleri için Rusya’yı işaret etti

İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin, İsveç’i hedef alan dezenformasyon kampanyalarının yayıldığını belirterek Rusya’yı işaret etti.

HABER MERKEZİ

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, “İsveç kendisine ve çıkarlarına zarar vermek isteyen devletler ve bu devletlere bağlı aktörlerin dezenformasyon kampanyalarının hedefindedir” dedi.

Ülkedeki Kur’an-ı Kerim yakma eylemlerinin zorlu bir “güvenlik politikaları mevzusu” yarattığını söyleyen Ulf Kristersson, “Bu olaylar daha sonra doğru olmayan bir şekilde aktarılıyor ve bazen ülkemize zarar verilmesi için doğrudan çağrılar yapılıyor” ifadelerini kullandı.

İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin de İsveç’i hedef alan dezenformasyon kampanyalarının yayıldığı uyarısında bulundu.

Bohlin bu kampanyaların ardında Rusya’nın desteklediği kesimlerin olduğunu da ima etti.

Sivil Savunma Bakanı, “İsveç’i hedef alan mevcut dezenformasyon kampanyaları ülke dışında yaşayan vatandaşların ve şirketlerin durumunu tehlikeye atabilir ve ulusal güvenlik için de tehdit arz edebilir” şeklinde konuştu.

Bakanın açıklamalarına Rusya’dan henüz bir yanıt gelmedi.

İsveç Ulusal Güvenlik Servisi (SAPO) da Kuran yakma eylemleri nedeniyle ülkedeki güvenlik durumunun kötüye gittiğini ifade etti.

SAPO’da üst düzey bir yetkili olan Susanna Trehorning devlet televizyonuna yaptığı açıklamada “İsveç’in imajı değişti. Hoşgörü sahibi bir ülke olarak görülürken artık Müslüman karşıtı olarak addediliyoruz. Özellikle de Müslüman kesimler tarafından” diye konuştu.

Iraklı mülteci Salwan Momika, Haziran ayında İsveç’in başkenti Stockholm’deki merkez camii önünde Kur’an-ı Kerim sayfalarını ateşe vermişti.

Momika geçen hafta da Irak büyükelçiliği önünde bir Kur’an-ı Kerim’in üzerine basmış ve tekmelemiş ancak bu kez kutsal kitabı ateşe vermeden eylemini sonlandırmıştı.

İki olay da İsveç hükümeti tarafından kınanmıştı. Buna karşın ülkede ifade ve protesto özgürlüğünün anayasal güvence altına alındığının da altı çizilmişti.

Eylemler dünya genelinde tepki çekmişti.

İsveç Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından yüzyıllardır devam eden askeri tarafsızlık politikasını rafa kaldırarak NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ay Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılan NATO zirvesinde, İsveç’in üyeliğine dair şerhine son vermişti.

İsveç’in NATO üyesi olması için üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Macaristan Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor. (Kaynak: BBC)