Sanatçı Roj Kerim hayatını K24’e anlattı: “Sanatımı Avrupa'da geliştirdim”

HABER MERKEZİ 

İsveç’te yaşamını sürdüren ve müzik stüdyosu bulunan Kürt sanatçı Roj Kerim, Amal Said Kurda, Farhad Hasan ve Aydın Ostan’a birkaç yeni şarkı ve kayıt yaptığını belirterek, “Yurt dışında şarkı söylemeye farklı bakılıyor. Sanatımı Avrupa'da geliştirdim.” dedi.

Kürt sanatçı Roj Kerim, Kurdistan24 muhabiri ile gerçekleştirdiği röportajda çocukluğunu anlattı. Sanatçı, küçükken çok yaramaz ve gürültülü olduğunu, ancak tüm insaların çocukluk çağının böyle geçtiğini belirtti.

İlk başta sesinin ağabeyi Muhammed tarafından keşfedildiğini daha sonra okul çağlarında sesinin güzel olduğunu fark ettiğini ve şarkı söylemeye devam ettiğini aktaran Kerim, İsveç’te ailesiyle normal bir hayatı sürdürdüğün ve tatilini Kürdistan’da annesiyle değerlendirmeyi tercih ettiğini dile getirdi.

Müzik ve şarkı hazırlamak suretiyle yurt dışındaki Kürt şarkıcılara yardımda bulunduğunu söyleyen Kürt sanatçı, “Kürdistan’da yaşayan Rawa Jamal ve Cegir Medya Hüseyin gibi birkaç genç sanatçıyla da çalıştım ama genel olarak İsviç’teki genç sanatçılara yardım ediyorum. Son olarak da sözleri Maziar Feyaq'a ait Amal Said Kurda, Farhad Hasan ve Aydın Ostan'ın bir şarkısını hazırladım.” diye konuştu.

Sanatçı Roj Kerim, “Şarkı söylerken yüzün neden üzgün görünüyor?” sorusunu “Aslında çok üzgün bir insan değilim ama şarkı söylerken kelimelere göre yüz ifadeleri göstermeniz gerekiyor.” şeklinde yanıtladı.

“Ey serwerim” şarkısını dayısına hitaben söylediğini ifade eden Kerim, “Aşk şarkılarımı belirli kişilere söyledim. Çoğu şarkıcılarda olduğu gibi, ben de kendi duygularımla şarkı söylerim.  Sözler o kişi için yazılmamış olsa da, sözleri ona yakınlaştırmak için kafamda bir tür fantezi yaratıyorum. Tabii şarkılarımın hepsi özel kişiler için yazılmıştır.” sözlerini kullandı.

Yurt dışında yaşamanın sanat düşüncesini yüzde 100 etkilediğine işaret eden Kürt sanatçı, “Yurt dışında şarkı söylemeye farklı bakılıyor. Sanatımı Avrupa'da geliştirdim. Çalışmalarım için yurt dışında olmayı tercih ederim, ama yurt dışında yaşamayı sevmiyorum.” dedi.

Yalnız hissederken Farça ve Ermenice şarkıları dinlediğini ve bunların kendisini başka hissettirdiğini söyleyen Roj Kerim, Avrupa’daki konserlerden şu şekilde bahsetti:

“Avrupa konserlerine gelince, kiminle şarkı söyleyip söylemeyeceğimize biz karar vermiyoruz, konseri düzenleyen kişi buna karar veriyor. Şerwan Abdullah ve Cegir Medya Hüseyin gibi sanatçılarla beraber şarkı söyledim. Bana göre insanın bilinç düzeyi, nerede şarkı söyleyeceğini belirtiyor.”