AB yetkilileri İsrail-Hamas çatışmasıyla ilgili Kurdistan24'ün sorularını yanıtladı

kurdistan24.net

HABER MERKEZİ 

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ve İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, AB-Batı Balkanlar Bakanlar Toplantısı sonrası Kurdistan24’e açıklamalarda bulundu.

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, İsrail ile Hamas, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşlar'ın yanı sıra Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış görüşmeleri gündemiyle, 13 Kasım’da Brüksel'de toplandı.

Josep Borrell, 27 üye devletin tamamının katılımıyla insani ateşkes çağrısında bulunan ortak bir açıklama yapacaklarını belirterek, en kısa sürede Gazze Şeridi’nde ateşkes ilan edilmesi ve insani koridorun açılmasının önemli olduğunu söyledi.

Sivil halkın can güvenliğinin sağlanması için İsrail’e çağrı yapan Borrell, “Hamas, sivil halkı ve hastaneleri kalkan olarak kullanmasını kınıyoruz. Ancak hastanelerin bombalanmasından ve insanların kötü durumda olmasından büyük endişe duyuyoruz. Gazze halkının insani yardıma ihtiyacı olması nedeniyle insani ateşkes ilan edilmesi gerektiğini yineliyoruz.” dedi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Valtonen ise ister insani ateşkes ister insani koridorların açılması olsun, Gazze'deki trajik insani duruma yardımcı olmak için her türlü uygun önlemin alınması yönünde çağrıda bulundu.

“İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu en başından söyledik ancak, uluslararası insancıl hukuka uymalı.” diyen Valtonen, “Hamas’ı sivilleri kalkan olarak kullanması nedeniyle kınıyoruz.”  ifadesini kullandı.

Kurdistan24 muhabirine açıklamada bulunan İspanya Dışişleri Bakanı Albares de İsrail ile Hamas arasında 38 gündür süren savaşta her iki taraftan da yaklaşık 13 bin kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak, “Savaşın sona ereceğine dair hiçbir ihtimal yok. Avrupa Birliği de insani ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'deki sivillere yardım ulaştırmak için bir insani koridor açılmasını bekliyor.” diye konuştu.

Daha önce AB liderleri İsrail ile Hamas, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşları görüşmek üzere Brüksel'de bir araya gelmişti. Gazze halkına insani yardım gönderilmesi amacıyla yapılan toplantı iki gün sürmüştü.