Halbusi'den Federal Mahkemenin kararına ilişkin açıklama

Muhammed Halbusi
Muhammed Halbusi

HABER MERKEZİ 

Muhammed el-Halbusi, Irak Yüksek Fedral Mahkemesinin yasal ve anayasal prosedürleri gözetmeden karar aldığını söyledi.

Muhammed Halbusi, Irak Yüksek Fedral Mahkemesinin kararına yönelik basın açıklaması düzenledi.

Tüm tarafların anayasaya uyması konusunda ısrarcı olduklarını belirten Halbusi, “Anayasanın 49. maddesi ve seçim kanununa göre mahkemenin kararı hukuka aykırıdır.” dedi.

“Anayasa ve seçim kanununa göre bir milletvekilinin üyeliğine yalnızca parlamento başkanı son verebilir ve bir milletvekiline çeşitli suçlardan dolayı yalnızca yargı ceza verebilir.” diyen Halbusi, “Ancak anayasanın 52. maddesine göre Federal Yüksek Mahkeme milletvekillerinin üyeliğinin geçerliliğini araştırabilir.” ifadesini kullandı.

Yetki alanlarına girmemesi nedeniyle Federal Mahkemenin Leis Dlem'in istifasını kabul etmesinin yanlış olduğunu söyleyen Halbusi, “Hukukun üstünlüğü olmazsa toplum kaosa sürüklenir.” açıklamasında bulundu.

Halbusi, halka hizmet etmek için siyasete atıldığını ve devam edeceğini vurguladı.

Yüksek Federal Mahkeme, dün yaptığı açıklamada, detay vermeksizin Halbusi’nin milletvekilliğini düşürmüştü.

Kararın ardından Halbusi’nin lideri olduğu Takaddum Partisi’nden yapılan açıklamada, parti üyeleri Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Temim, Sanayi ve Maden Bakanı Halid Bettal ile Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed Bedran’ın istifalarını sunduğu belirtilmişti.

Partiye bağlı 37 vekil de parlamento oturumlarını boykot etme kararı alırken, partiye mensup vekiller çeşitli görevlerde bulundukları Parlamento Komisyonlarından da istifa etmişti.