Sudani, Takaddüm Partisi üyesi 3 bakanın istifasını kabul etmedi

HABER MERKEZİ 

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin, Yüksek Federal Mahkemenin Muhammed el Halbusi'nin görevden alınmasına tepki olarak istifa eden üç bakanın istifasını kabul etmediği bildirildi.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi, Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Temim, Sanayi ve Maden Bakanı Halid Bettal ile Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed Bedran’ın istifasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Planlama Bakanı Temim, Sanayi ve Maden Bakanı Bettal ve Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Bedran'ın görevlerine devam edeceği belirtilen açıklamada, Başbakan Sudani'nin hükümetin bileşenleri ne olursa olsun tüm vatandaşlar için siyasi temsili sağlamak ve toplumsal uyumu etkilemeyecek şekilde siyasi istikrarı desteklemek amacıyla istifaları kabul etmediği vurgulandı.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, 14 Kasım 2023’te Milletvekili Lays Dlemi'nin imzasını taklit ettiği gerekçesiyle Parlamento Başkanı Halbusi'yi görevden almıştı.

Halbusi'nin lideri olduğu Takaddüm Partisi ise yazılı açıklama yaparak, parti üyelerinden Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Temim, Sanayi ve Maden Bakanı Bettal ve Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Bedran'ın mahkeme kararına tepki olarak görevlerinden istifa ettiklerini bildirmişti.

Partiden 37 milletvekili de parlamento oturumlarını boykot etme kararı almış, bazı milletvekilleri Parlamento Komisyonlarındaki görevlerinden istifa etmişti.