Ahmed Abudoh: Çin, modelini dünyaya aktarmak istiyor

HABER MERKEZİ

Emirlik Politika Merkezi’nde (EPC) araştırmacı Ahmed Abudoh, Çin'in ABD benzeri dünya ve Orta Doğu’da büyük bir güç olmaya çalıştığını ve modelini dünyaya aktarmak istediğini söyledi.

Ahmed Abudoh, 4. Orta Doğu Barış ve Güvenlik Forumu'nun (MEPS 2023) 2. ve son gününde düzenlenen panelde, Çin'in 2030 yılına kadar modern, 2049'a kadar da güçlü bir ülke olmayı hedeflediğini belirterek, "Bu, Çin'in geleceğe yönelik dünya görüşüdur." ifadesini kullandı.

Çin'in gelişmiş bir ordusu, ekonomisi ve teknolojisinin yanı sıra ülke içinde de iyi bir ekonomisi olduğunu ifade eden Abudoh, “Çin, yurtdışında da liberal sistemini uygulayarak, ülkesinin modelini dünyaya aktarmak istiyor.” dedi.

Çin'in, kendisini her zaman gelecekte ortaya çıkacak uluslararası zorluklara hazırladığını belirten Abudoh, “Çin, yakın zamanda ABD'ye değişiklikleri kabul ettirmek için bir dizi girişimde bulundu.” ifadesini kullandı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki durum, güvenlik, ekonomik ve siyasi zorluklar, Orta Doğu'daki güvenlik durumu, iklim değişikliği konularının ele alındığı 4. Orta Doğu Barış ve Güvenlik Forumu (MEPS 2023) Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafil Talabani’nin yanı sıra Irak, Orta Doğu, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan çok sayıda önde gelen siyasi figürün katılımıyla düzenlendi.

İlk kez 2019 yılında düzenlenen MEPS 2023, 19-21 Kasım 2023 tarihlerinde Duhok Kürdistan Amerikan Üniversitesi tarafından ev sahipliği yapıldı.