NATO'dan insani aranın uzatılması çağrısı: "İran, kendisi için hareket edenlere hakim olmalı"

“Türkiye kendilerine saldıran terörist gruplarla ilgili endişeli ve biz Türkiye ile birlite hareket ederek destek olmalıyız"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

HABER MERKEZİ 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Hamas ile İsrail arasında çatışmalara "insani ara" verilmesi için varılan mutabakatın uzatılması çağrısında bulunurken, “İran, kendisi için hareket edenlere hakim olmalıdır.” dedi.

Stoltenberg, 28-29 Kasım'da Brüksel'deki NATO Karargahı'nda düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilere brifing verdi.

Hamas ile İsrail arasındaki uzlaşının esirlerin serbest bırakılmasını ve insani yardımların ulaştırılmasını sağladığını belirten Stoltenberg, "Verilen aranın uzatılması çağrısında bulunuyorum. Bu durum Gazze'de halkın çok ihtiyaç duyduğu yardımların ulaşmasını ve daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlayacaktır." diye konuştu.

Kalıcı bir siyasi çözüme ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Irak ve Suriye gibi ülkelerde varlıkları bulunduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

"Irak'ta ve Suriye'deki ABD pozisyonlarına insansız hava aracı ve roket saldırıları yapıldığını, ticari gemilere saldırılar düzenlendiğini gördük. Bu durum gerginliğin tırmanma riski bulunduğunun altını çizmektedir. İran, kendisi için hareket edenlere hakim olmalıdır."

İsrail ile Hamas arasında çatışmalara "insani ara" verecek uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de yürürlüğe girdi. Uzlaşıya göre çatışmalara 4 günlük "insani ara" verilecek. Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.

İsveç'in NATO'ya üyelik konusuna da değinen Stoltenberg, İsveç ve NATO’nun istenenleri yaptığını, Macaristan ve Türkiye'den aksiyon beklediklerini aktardı.

“Hatırlatmalıyız ki, Türkiye'nin haklı güvenlik çekinceleri var.” diyen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Türkiye kendilerine saldıran terörist gruplarla ilgili endişeli ve biz Türkiye ile birlite hareket ederek destek olmalıyız." ifadesini kullandı.