El-Araci: Irak Hükümeti, Hol Kampı’nı kapatmayı amaçlıyor

HABER MERKEZİ

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım El-Araci, Irak Hükümetinin, Hol Kampı’nın kapatmayı amaçladığını söyledi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım El-Araci'nin Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, El-Araci ile Azerbaycan’ın Bağdat Büyükelçisi Nesir Memedov’un bugün başkent Bağdat’ta bir araya geldiği belirtildi.

Tarafların Irak ve bölgedeki siyasi ile güvenlik durumunun yanı sıra, Irak-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin geliştirmesini görüştüğü kaydedildi.

Aşırıcılığın uluslararası ve küresel bir tehdit haline geldiğini belirten El-Araci, görüşmede Irak Hükümetinin stratejik hedefinin bölge ve dünya için ciddi tehdit oluşturan Suriye'deki Hol Kampı’nın kapatılması olduğunu ifade etti.

Büyükelçi Memedov ise ülkesinin terörizm ve para aklamayla mücadelede deneyimli olduğunu, bu nedenle Irak'a bu iki alanda yardımda bulunabileceklerini vurguladı.

- Hol Kampı

Rojava’nın Haseke vilayeti sınırlarında bulunan Hol Kampı, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) denetiminde bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre kampta 50 farklı ülkeden yaklaşık 60 bin kişi kalıyor. Bu sayının 30 binini Irak vatandaşları, 20 binini Suriyeliler, geriye kalan 10 binini ise diğer ülke vatandaşları oluşturuyor.

Kampta Irak ve Suriye uyruklu yaklaşık 20 bin çocuk bulunuyor. Ayrıca nüfusun 2 bin 500’ünü yabancı DAİŞ mensuplarının aileleri oluşturuyor. Bu kişilerin büyük bir bölümü 2019 yılında Rakka’ya bağlı Baxoz’da DAİŞ’in aldığı yenilgi sonrası kampa yerleştirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, şu ana kadar pek çok ülkenin kamplarda yaşayan vatandaşlarını ülkelerine geri getirme konusunda isteksiz olduğunu belirterek, "Başta Kazakistan ve Kosova, Rusya ve Özbekistan olmak üzere yalnızca 25 ülke kamplardaki vatandaşlarını ülkelerine geri getirme isteğini dile getirdi." ifadelerini kullandı.

ABD, vatandaşlarının çoğunu kamptan tahliye etti, ancak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri onları geri getirmeyi reddetti.

Hol Kampı, 1991 yılı başında Körfez Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Hol kasabasının güney eteklerinde inşa edildi. 2014 yılında DAİŞ  mücadele sürecinde DAİŞ’li aileler, Hol Kampı’na yerleştirildi.