BM, Kürt gencin İran'da idam edilmesini kınadı

İran'da idam edilen Rojhilatlı Milad Zuhrewend
İran'da idam edilen Rojhilatlı Milad Zuhrewend

HABER MERKEZİ 

Birleşmiş Milletler (BM), Rojhilatlı bir gencin İran’da idam edilmesini kınayarak, idam cezasının “derhal” durdurulması çağrısında bulundu.

Geçen yılki gösterilerde tutuklananların da aralarında bulunduğu çocuk ve gençlerin üst üste idam edilmesi uluslararası tepkilere yol açtı.

BM İnsan Hakları Bürosu, geçen yıl İran'daki gösteriler sırasında gözaltına alınan Milad Zuhrewend ile 17 yaşındaki bir gencin idam edilmesini kınayarak, İran İslam Cumhuriyeti'ne vatandaşları idam etmeyi "derhal durdurması" çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Liz Trussell, İran İslam Cumhuriyeti'ni uluslararası hukuk çerçevesinde sorumluluklarına uyması yönünde çağrı yaparken, geçen yılki gösteriler sırasında tutuklanan Milad Zuhrewend da dahil olmak üzere İran'da idam edilenlerin, en temel adil yargılanma haklarından mahrum bırakıldığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl Jina Emini'nin vefatının 40'ıncı günü merasiminde tutuklanan Rojhilatlı Milad Zuhrewend, 23 Kasım Perşembe günü Hemedan'da idam edilmişti.

Uluslararası Af Örgütünden yapılan açıklamada, Milad'ın söz konusu gösterilerde tutuklanıp idam edilecek sekizinci kişi olduğu vurgulanırken, İran’ın adil olmayan yargılamalar sonucunda vatandaşlarını sistematik olarak idam cezasına çarptırdığı ve bunu halkı kontrol altında tutmak için bir baskı aracı olarak kullandığı kaydedildi.