İran: Savaşın genişleme ihtimali var

HABER MERKEZİ 

İsrail’in Gazze ve Batı Şeria'da işlediği savaş suçları durdurulmadığı takdirde bölgedeki savaşın kapsamının genişleme ihtimali olduğunu bildirildi.

İran Dışişleri Bakanlığının Telegram grubundan yapılan açıklamada, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in telefon görüşmesi yaptığı aktarıldı.

Görüşmede, Gazze’deki son gelişmeler ve İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) arasındaki iş birliği konuları ele alındı. 

İsrail’in "Filistinlileri topraklarından zorla çıkarmaya yönelik plan ve eylemlerini" reddettiklerini ifade eden Abdullahiyan, mevcut sorunun temelinde İsrail’in "işgal ve saldırganlığının" bulunduğunu aktardı.

Abdullahiyan, "İsrail rejiminin Gazze ve Batı Şeria'da işlediği savaş suçları durdurulmadığı takdirde bölgedeki savaşın kapsamının derinleşerek genişlemesi ihtimali var." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail’in, ABD’nin destek politikalarının, savaşın devamı ve genişlemesi riskini arttıran bir faktör olduğunu söyleyen Abdullahiyan, İran ile UAEA arasındaki iş birliğinin teknik ve hukuki çerçevede devam edeceğini kaydetti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell de Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki gerilimin bir an önce durdurulması gerektiğini aktardı.

AB’nin, İsrail'in uluslararası hukuka bağlı kalmasını sağlamaya çalıştığını aktaran Borrell, "Filistin sorununun çözümünün diplomatik yola odaklanmak olduğuna, askeri saldırıların devam etmesinin krizin tırmanmasına yol açacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Borrell, İran ile UAEA arasındaki yapıcı iş birliğinin devam edeceği yönündeki umudunu dile getirdi.