İran'dan ABD'ye, Kasım Süleymani tazminatı

HABER MERKEZİ 

İran Yargısı, Kasım Süleymani'nin 2020 yılında Irak'ta öldürülmesi nedeniyle ABD hükümetinin yaklaşık 50 milyar dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Adli makamlara bağlı Mizan Online ajansının haberine göre "ülkenin dört bir yanından 3,318 yurttaşın şikayeti üzerine, Tahran'daki bir mahkeme ABD hükümetinin toplam 49 milyar 770 milyon dolar maddi ve manevi tazminat ödemesine karar verdi."

Karar, 2020 yılında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın emriyle Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınında öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye düzenlenen suikastın dördüncü yıldönümünden üç hafta önce geldi.

Söz konusu olayın ardından Trump, Süleymani'nin ABD'li diplomatlara ve askeri personele saldırmayı planladığını söyleyerek, ABD'nin dünyanın bir numaralı teröristini ortadan kaldırmayı başardığını doğrulamıştı.

Mizan'a göre mahkeme, aralarında Donald Trump ve yönetiminden yetkililerin de bulunduğu 42 kişi ve kuruluşu suçlu buldu.

Süleymani suikaste uğramadan önce o zaman ki ABD başkanına gönderdiği mesajında, “Hiç hayal etmediğiniz yerlerde, size çok yakınız, sizi bekliyoruz. Bu savaşı siz başlattınız ama sonunu biz dayatacağız.” sözlerine yer vermişti.

Tahran’ın olaydan günler sonra Irak'taki iki ABD üssüne füze fırlatması nedeniyle Washington, onlarca askerlerinin beyin travması geçirdiğini açıklamıştı.

İran, Süleymani’nin öldürülmesinden bu yana ABD birliklerinin komşu ülkeden çekilmesi yönündeki talebini yineliyor.

ABD'nin Bağdat Havalimanına 3 Ocak 2020 tarihinde helikopterle düzenlediği saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve İran yanlısı Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis öldürülmüştü.