Abdullahiyan: ABD, İran'dan ağırlaştırılmış su satın alıyor

HABER MERKEZİ 

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin yaptırımlar uygulamasına rağmen nükleer reaktörlerde kullanılan İran üretimi ağır suyu satın aldığını söyledi.

Tasnim Haber Ajansı’nda yer alan habere göre İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, başkent Tahran'da katıldığı bir törende ülkesinin gelişimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abdullahiyan, ABD yaptırımlarına rağmen ülkenin en gelişmiş alanlarının füze ve nükleer enerji sektörü olduğunu bildirdi.

“ABD, İran'ın ağır suyunu bir aracı üzerinden satın alıyor.”  diyen Abdullahiyan, “Batılı bir yetkili bana İran'ın ağır suyunun dünyadaki en iyi kaliteye sahip olduğunu söyledi.” diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı, 2018 yılında İran'ın P5+1 ülkeleri ile imzaladığı nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen ABD’nin anlaşmayı yeniden canlandırmaya yönelik girişimler olduğunu vurguladı.

Abdullahiyan, “Kırmızı çizgileri aşmayacağımızı başından beri belirtmiştik. Karşımızda bir belge var ve karşı taraf bizim kırmızı çizgilerimizi dikkate almağı için anlaşmaya geri dönmedik. Biz ilerledikçe nükleer anlaşma faydalarını giderek kaybediyor. Nükleer anlaşmanın dar tünelinde kendimizi sıkıştırmayacağız.” ifadelerini kullandı.