Fuat Oktay, İsveç'in NATO üyeliğine değindi: Onaylanacak mı?

HABER MERKEZİ

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı olan AK Parti Milletvekili Fuat Oktay, ABD'nin İsveç’in NATO üyelik sürecini Ankara'ya F-16 savaş uçaklarının satışı için bir önkoşul haline getirmekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Fuat Oktay, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg'e bir süredir devam eden İsveç'in NATO üyeliği görüşmeleri ile ilgili konuştu.

İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için acele etmediklerini ve 2024'ün başına kadar bu konunun görüşülmeme ihtimalinin olduğunu aktaran Oktay, "Elbette bizim acelemiz yok, bizim kendi önceliklerimiz var." ifadesini kullandı.

Oktay, ABD'nin İsveç’in üyelik sürecini Ankara'ya F-16 savaş uçaklarının satışı için bir önkoşul haline getirmekten vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Her iki sürecin de birlikte ilerleyebileceğini kaydeden Oktay, "Bazı NATO üyelerinin İsveç meselesiyle ilişkilendirdiği konular var, örneğin F-16 meselesi. Eğer durum buysa o zaman ikisini eş zamanlı yürütelim." diye konuştu.

16 Kasım'da TBMM Dışişleri Komisyonunda, görüşülmeye başlanan İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi üzerindeki müzakerelerin ertelenmesi kararlaştırıldı.

Oktay'ın açıklamaları, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström'un, Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantıları sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın kendisine “Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımını memnuniyetle karşıladığını söylediğini” açıklamasının ardından geldi.