ABD Büyükelçiliğine saldıranlardan bazıları tutuklandı

HABER MERKEZİ 

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, 7 Aralık 2023'te Irak'taki ABD Büyükelçiliği, Ulusal Güvenlik Teşkilatı genel merkezi ve bazı hükümet binalarına düzenlenen saldırıların Irak'ın güvenliğine ve egemenliğine yönelik olduğunu belirtti.

Sözcü Yahya Resul, paylaştığı yazılı bildiride, ülkenin güvenliğine ve istikrarına yönelik ciddi tehditler oluşturması nedeniyle yasa dışı silahlı grupların düzenlediği saldırılara tolerans gösterilmeyeceğini vurguladı.

Resul, söz konusu saldırıların ülkenin egemen bir ülke olarak uluslararası yükümlülüklerini yerine getirip getiremeyeceği ve vatandaşlarının güvenliğini sağlayıp sağlayamayacağının da sorgulanasına neden olduğunu bildirdi.

Emniyet birimlerinin Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin doğrudan talimatı altındaki güvenlik kurumlarının faillerin bulunup adalete teslim edilmesi için olayla ilgili soruşturma başlattığını kaydeden Sözcü Resul, saldırıyı gerçekleştiren tarafların emniyet birimleriyle iletişimde olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Yahya Resul, yapılan soruşturmalar doğrultusunda saldırganlardan bazılarının tutuklandığını bildirdi.

Irak Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Sudani, Blinken'e Irak'ın diplomatik misyonları ve danışmanları koruma taahhüdü konusunda güvence verirken, Irak güvenlik güçlerinin diplomatik misyonlara yönelik saldırıların faillerini herhangi bir dış müdahale olmadan tutuklayacaklarını söylemişti.

Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre ekim ayının ortasından bu yana Irak ve Suriye'deki ABD üslerine 89 saldırı düzenlendi.