Hakan Fidan’dan Gazze açıklaması: Ateşkes ile katliam arasında sadece ABD duruyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

HABER MERKEZİ

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze’de ateşkes ile katliam arasında sadece ABD durduğunu belirterek, "Filistin'in haklı davasına olan bağlılığımızı bir kez daha vurgulayacağız." dedi.

Bakan Fidan, Bakü’de Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Yarın Oslo'da Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg makamlarıyla bir araya gelerek Filistin'in haklı davasına olan bağlılıklarını bir kez daha vurgulayacaklarını anlatan Fidan, “Artık sadece İslam ülkelerinin değil, tüm dünyanın sesini duyuruyoruz. Yoğun çabalarımızın katkısıyla önemli gelişmeler yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 12 Aralık'ta yapılan oylamada birçok ülkenin Filistin'in yanında durma kararı aldığını söyleyen Bakan Fidan, “Bu uluslararası camianın zulmün bitirilmesi yönündeki iradesini açıkça gözler önüne sermekte. İsrail'i destekleyenlerin bu tabloyu iyi anlaması gerekiyor. Ancak bu da yetmiyor. ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin alacağı kararlara daha fazla engel olmamasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Gazze’de ateşkes ile katliam arasında sadece ABD durduğunu ifade eden Fidan, “Bizim ve uluslararası toplumun mesajı net. Filistinlilere uygulanan zulüm sona ermeli, hemen ateşkes ilan edilmeli, barış süreci başlatılmalıdır.” dedi.

Şuşa Beyannamesi’nin, Türkiye ve Azerbaycan için fevkalade güçlü bir zemin sağladığını, sürekli koordinasyon içinde bu beyannamenin gereğini yapmaya çalıştıklarını anlatan Fidan, “Küresel istikrarsızlığın ve öngörülemezliğin artarak devam ettiği bir dönemde ortak duruşumuzu sürdürmemiz önem taşıyor.” ifadesini kullandı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı barış ve sınır tespit anlaşmalarının olumlu bir şekilde seyretmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Bakan Fidan, “Barış ve huzurun hakim olduğu bir Güney Kafkasya, bütün aktörlerin çıkarınadır. Bu nedenle tüm taraflar barış ve normalleşme ikliminin oluşması için çaba göstermelidir. Ne yazık ki batıda örgütlenmiş Ermeni diasporası Ermenistan halkının içinde bulunduğu zor şartları istismar etmekte. Bunlarla uğraşmak yerine Ermenistan halkının komşuları ile normal ilişkiler kuracağı bir ortamın oluşması için enerji harcamaları daha doğru olur.” diye konuştu.