Özhaseki: Sur’da kilise de cami de restore ediliyor

Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çatışmalarda tahrip olan kilise ve camilerin de restore edildiğini söyledi.

Kürdistan24 / DİYARBAKIR - Hasan KÖSEN
Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çatışmalarda tahrip olan kilise ve camilerin de restore edildiğini söyledi.
Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyarbakır’da düzenlediği basın toplantısında, Sur ilçesinde 7 bölgede 70 bin konutun hasarlı olduğunu belirterek, 10 milyar lirayı bulan bir yatırım yapacaklarını belirtti.
Çatışmalardan mağdur olanların yaralarının sarılması ve zararlarının tanzim edilmesini önemsediklerini vurgulayan Özhaseki, “Önemli olan mağdur vatandaşların yaralarının sarılması, zararlarının tazmin edilmesi, o günün dünyasında oluşan kötülüklerin, sıkıntıların son bulmasıdır” dedi.
Özhaseki, “30 bin liraya kadar olanları az hasarlı olarak gördük. Onların tamamının bedelini ödedik. Yani vatandaşın camları, kapıları kırılmış, duvarları yıkılmış, ev de oturabilir durumda ise vatandaşın hasar bedelini ödedik. Birçok yerde işlerimiz çok hızlı bir şekilde devam ediyor” diye konuştu.
‘SUR’DA GELENEKSEL DİYARBAKIR EVLERİ YAPILIYOR’
Sur'da 3 bin 700'e kadar bağımsız birimin ağır hasarlı olarak tespit edildiğini belirten Özhaseki, şunları söyledi: “Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait 16 eser vardı, hasar görmüştü. Onların hepsinde restorasyon projesi başladı. Hem Kurşunlu Camii hem kilise yapılıyor. Elimizde ne kadar tarihi eser varsa aslına uygun olarak restore ediyoruz. Yaptığımız en güzel faaliyetlerin biri de ilçede artık betonarme, briketten çirkin yapılaşma yok, yapılmayacak. Sur ilçesinde yapılacak olan bütün evler bizim bildiğimiz geleneksel Diyarbakır evleri gibi inşa ediliyor. Taş yapı, avlulu. Bu biraz zor, biraz zaman da alıyor. Çünkü boşalan mahallelerin projelerinin yapılması, kurullardan geçilmesi, sonra aslına uygun olarak inşa edilmesi baya bir süreç. Ama başladık. 44 evin inşaatına başladık. Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde 135 dönümlük bir alan var. Şu an boşaltılıyor. Bu alanda geleneksel Diyarbakır evlerinin onlarcası yapılıyor. Kurullardan geçmek üzere.”
MAĞDURLARA SUNULAN SEÇENEKLER
Hak sahiplerinin bazılarının TOKİ konutlarını tercih ettiğini, bazılarının Sur içerisinde ev yapmak istediğini, bir kısım vatandaşın ise konutunun bedelini istediğini anlatan Özhaseki, vatandaşın talep ettiği seçeneklere razı olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Ben bir Kayseri Milletvekili olarak Ankara'dan kalkıp buraya geliyorum, şu projeleri ortaya koymak için çırpınıyorum, fakat burada o arkadaşların hiçbirisi yardımcı olmadığı gibi yaptığımız tüm işlere de takoz olmaya devam ediyor. Bu Diyarbakır'ı, bu vatanı sevmek değil. Bu devlet, teröristlerin yaktığı yıktığı yerdeki insanların mağduriyetini gidermek için kıt imkanlarda büyük bütçe ayırmış, vatandaşın gönlünü kazanmaya çalışıyor. Onlar da birazcık Diyarbakır ve vatan sevgisi varsa artık bu yalanlardan vazgeçsinler. Onlara diyecek başka bir şey bulamıyoruz.”
TAPUSUZ EVLERİN DURUMU
Özhaseki, Sur içinde bulunan tapusuz evlerin durumuna ilişkin bir soru üzerine, “Sur içerisinde neredeyse hazine arazisi hiç yok gibi. Tapu sahibi ve muhatap olacağımız kişiler belli." diyen Özhaseki, "Çatışmalardan sonra ekipler aylarca o evleri tek tek gezdi. Fotoğrafını çekip, metrekaresine ve bina yapısına kadar yazdılar. Aslında eğer çok objektif davranıp doğru yapılacaksa içerideki yıkılan evlerin hiç birisine tam karşılık ev vermemek lazım. Çünkü karşılamıyor ki. Ama devlet olmanın gereği vatandaşa merhametle yanaşmaktır. Burada çatışma yaşanmış, vatandaş mağdur olmuş. O zaman eskiden ne olup bittiğine bakmadan hepsinin evini teslim etmek gerek. Devlete yakışan bu, biz de bunu yapıyoruz. Kiracılar kira yardımı alıyor. Üzerinde ev varda tapusu kendisinin değilse onlar da enkaz bedeli, eşya bedeli alıyor. Kendisinin olmayan bir arsanın tapusunun bedelini de ona veremeyiz." dedi.
DİCLE VADİSİ PROJESİ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, bin 100 hektarı kapsayan Dicle Vadisi Projesi'nde yürüyüş ve bisiklet yollarının yanı sıra içerisinde hediyelik eşya, cami, dinlenme yerlerinin yer ala alacağı sosyal tesislerin bulunacağını belirterek, "Yapacağımız her şey tarihi eserleri gölgelemeyecek, onlara zarar vermeyecek. Bakıldığında silüetini etkilemeyecek şekilde olacak. Yoksa mutlaka ticari faaliyetler olacak. Zenginlerin çarşıları, alış-veriş merkezleri gibi öyle şeyler olmayacak” diye konuştu.