İran’da benzin sistemine siber saldırı

HABER MERKEZİ 

İran’da başkent Tahran dahil ülke genelinde birçok benzin istasyonunda hizmetler, yazılım sorunu nedeniyle aksadı.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars, söz konusu aksaklıkların bir “yazılım sorunundan” kaynaklandığını belirtirken, İsrail basını, İran'daki akaryakıt tedarik sistemine siber saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Reuters'ın aktardığına göre Fars haber ajansının konuya ilişkin haberinde, "Ülke çapında bazı istasyonlarda yakıt sisteminde bir yazılım sorunu olduğu teyit edildi; uzmanlar halihazırda sorunu çözmeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

İran Petrol Bakanı Javad Owji de devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, ülkedeki yakıt istasyonlarının yaklaşık yüzde 70'inde aksaklıklar yaşandığını, “dış müdahalenin” ihtimal dahilinde olduğunu söylerken, "Gaz istasyonlarının en az yüzde 30'u çalışıyor; diğerleri hizmetlerindeki aksaklıkları kademe kademe çözüyor." dedi.

Anadolu Ajansı, İsrail ordu radyosuna dayandırarak verdiği haberinde, İsrailli bilgisayar korsanlarının İran'daki yakıt tedarik sistemine siber saldırı düzenlediğini ve Tahran'da birçok benzin istasyonunda hizmetlerin aksadığını duyurdu.

İsrail'in The Jerusalem Post (JP) haber sitesi ise “Yırtıcı Serçe” (Gonjeshke Darande) isimli bir hacktivist grubun siber saldırı düzenlediğini ve ülkedeki gaz istasyonlarının çoğunun saldırıdan etkilendiğini yazdı.

Konuya ilişkin açıklama yapan grup, "Bugün bir siber saldırı daha düzenledik; İran çapında gaz pompalarının çoğu hizmet dışı kaldı. Bu siber saldırı, İslam Cumhuriyeti ve vekillerinin bölgedeki saldırganlığına tepki olarak yapıldı. (İran dini lideri) Hamaney; ateşle oynamanın bir bedeli vardı." sözlerini kullandı.

İran'ı bir ay önce “uyardıklarını” söyleyen grup, bunun “yapabileceklerinin sadece bir parçası olduğunu” savundu.