Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı

HABER MERKEZİ 

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul'u depreme hazırlamak sadece yapı sorunuymuş gibi sunmayalım." dedi.

Naci Görür, sosyal medya hesabından Türkiye’de iktidarın hayata geçirdiği “Yüzyılın Dönüşümü İstanbul” projesiyle ilgili açıklamada bulundu.

Projenin yararlı ancak yetersiz olduğuna işaret eden Görür, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yüzyılın Dönüşümü, İstanbul” uygulamasını duyurduğu konuşmaya ilişkin, “İstanbul’da kentsel dönüşümün üzerinde durdular, çok sayıda bağımsız bölümün dönüştürülmesi gereği üzerinde durdular. Bütün bunlar çok güzel, yararlı şeyler ama üzülerek söylemeliyim ki İstanbul’u depreme tamamen hazırlayacak şeyler değildir." değerlendirmesini yaptı.

"Bir kentin deprem dirençli hale gelmesi demek öngörülen büyüklükteki deprem veya depremleri minimum hasar ve can kaybıyla atlatması demektir.” diyen Görür, “Bunun için de kentin sadece yapı stoku ile değil tüm bileşenleri ile depreme hazır olması gerekir. Yani kentin, yönetim anlayışı, halkı, altyapısı, yapı stoku, ekosistem/çevresi ve ekonomisi depreme hazır olmalıdır. Bunun en güzel örneği 6 Şubat depremlerini geçiren Güneydoğu’dur.”  ifadelerini kullandı.

Türk Hükümetine selenen Görür, “İstanbul’u depreme hazırlamak sadece yapı sorunuymuş gibi sunmayalım. Asla yapı stokunu ve nüfusu artıracak şeyleri yapmayalım ve en önemlisi sanayiyi seyreltip Anadolu’ya taşıyalım." dedi.

Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, geçen hafta yaptığı açıklamasında, bugünü işaret ederek olası İstanbul depremi için hazırlık projelerini duyuracağını söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu projeyi 'Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda açıkladı.