Kürdistan Bölgesi Divan Başkanı'ndan seçim açıklaması

HABER MERKEZİ 

Kürdistan Bölgesi Divan Başkanı Fawzi Hariri, Kürdistan Bölgesi Parlamento seçimlerinin belirlenen tarihte yapılacağını ve sürecin önünde hiçbir engel olmadığını söyledi.

Fawzi Hariri, bugün, Kürdistan Bölgesi Parlamento seçimlerine ilişkin Kurdistan24’e açıklamalarda bulundu.

Parlamento seçimlerinin önünde hiçbir engel olmadığını ve belirlenen tarihte gerçekleştirileceğini söyleyen Hariri, “Hükümet ve Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu ile sürekli iletişim halinde. Kürdistan Parlamento seçimlerine hazırlanmak daha çok hükümetin sorumluluğundadır. Komisyonun görevi seçimleri denetlemek.” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi 6. tur Parlamento seçimlerinin, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun doğrudan denetimi altında 25 Şubat 2024'te yapılması planlanıyor.

Irak Federal Mahkemesine sunulan ve Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Seçim Yasası’ndaki 5 maddeyi kapsayan şikayetlere de değinen Fawzi Hariri, konunun çözülmesi için Federal Mahkemenin kararını beklediklerine işaret etti.

Kürdistan Bölgesi Parlamentosunun 5. dönem Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Grup Başkanı Ziad Cabar ve Süleymaniye İl Meclisindeki Rafideyin Fraksiyonu Üyesi Amanc Nacib Şamun, Kürdistan Bölgesi Parlamento Seçim Yasası’ndaki bazı maddeler hakkında Irak Federal Mahkemesine şikayette bulunmuştu.

Söz konusu şikayette, Federal Mahkemeden, Kürdistan Bölgesi Parlamento Seçim Yasası'nın (1992 tarihli 1 Sayılı Yasa) 1, 9,15, 22 ve 36. maddelerinin anayasaya aykırı ilan edilmesi talep ediliyor.

Değişiklik yapılması talep edilen maddeler, kota sandalyeleri ve seçim bölgeleri ile ilgili konuları da içeriyor.

Kürdistan Parlamento seçimleri ilk olarak 1992 gerçekleştirildi. 2004 yılında seçim kanunu değiştirilerek “Kürdistan Bölgesi'nin birden fazla seçim bölgesinden oluşması gerektiğini belirten 9. madde” kaldırıldı.