Sudani: Irak hükümeti yabancı diplomatları ve misyonları koruyabilir

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani

HABER MERKEZİ

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Irak'ın İspanya ile ekonomik, siyasi, güvenlik, kültürel ve sosyal ilişkileri geliştirecek stratejik bir ortaklık kurmak istediğini söyledi.

Başbakan Sudani, başkent Bağdat'ta İspanyol mevkidaşı Pedro Sanchez ile düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Irak'ın İspanya'nın su yönetimi ve güneş enerjisi yatırımı deneyimlerinden yararlanmak istediğini belirten Sudani, “Irak ile İspanya arasında ekonomik, siyasi, güvenlik, kültürel ve sosyal ilişkileri geliştirecek stratejik bir ortaklık kurmak istiyoruz.” dedi.

İki ülke arasında yıllık siyasi diyaloğun başlatılması gereğini vurguladıklarını aktaran Sudani, "Irak'ta iki ülke arasında ortak bir komitenin oluşturulması önemlidir." ifadesini kullandı.

Başbakan Sudani, bugün heyetle birlikte gelen İspanyol şirketlerle Irak'ta ekonomik toparlanma sağlayacak yatırımın önemi konusunda bir araya geleceklerini de belirtti.

Son dönemde yabancı diplomatlara yönelik düzenlenen saldırıları hatırlatan Sudani, “Biz bu saldırıların Irak'ın çıkarlarına zarar vereceği, Irak'ın güvenliğini etkileyeceği yönündeki tutumumuzu ifade ettik." dedi.

Sudani, Irak hükümetinin Irak'taki yabancı diplomatları ve misyonları koruyabileceğine vurgu yaptı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, resmi bir ziyaret için 27 Aralık 2023 Çarşamba gecesi başkent Bağdat'a ulaştı.