Fransa, Peşmerge Güçlerine yönelik saldırıyı kınadı

HABER MERKEZİ 

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Erbil sınırlarında Peşmerge Güçlerine ait karargaha silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) düzenlenen saldırıları şiddetle kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 30 Aralık 2023’te gece saat 23.45’te 2 SİHA ile Pirmam-Erbil sınırındaki Peşmerge Güçlerine ait karargaha düzenlenen saldırıya yer verilirken, söz konusu saldırının şiddetle kınandığı belirtildi.

Söz konusu saldırıların tekrarlanmaması gerektiğine işaret edilen açıklamada, “Bu şiddet ve istikrarsızlaştırma eylemleri durdurulmalı ve failleri tespit edilip yargılanmalıdır.” denilen

Açıklamada, Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ayrıca, Irak ile Kürdistan Bölgesi'nde istikrar ve güvenliği sürdürme çağrısında bulunuldu.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, saldırı sonrası sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, “Dün gece Erbil'in kuzeydoğusundaki Peşmerge karargahına düzenlenen terör saldırısıyla ilgili derin endişemizi ifade ediyoruz. Yasadışı güçlerin ve iş birlikçilerinin saldırısını en sert şekilde kınıyorum.” demişti.

Öte yandan Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Muhammed Şiya Sudani, "suç niteliğindeki saldırı" konusunda güvenlik kurumlarına "kapsamlı bir soruşturma" başlatma talimatı vermişti.

Saldırıyı "Irak egemenliğinin ihlali" olarak nitelendiren Sudani, saldırının Irak'ta "güvenlik ve istikrarın bozulması" amacıyla düzenlendiğini aktarmıştı.