Reisi ile Erdoğan'ın gündeminde PKK de yer alacak

HABER MERKEZİ 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yarın yapacağı Ankara ziyaretinde, ikili ve bölgesel birçok konunun ele alınması bekleniyor.

İbrahim Reisi, 8. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere 4 Ocak'ta Türkiye'yi ziyaret edecek.

Toplantıların sonuncusu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 18 Temmuz 2022'de İran'ın başkenti Tahran'da yapılmıştı. Son toplantıdan bu yana Reisi’nin Türkiye ziyareti bekleniyordu.

Türk basınında yer alan ve diplomatik kaynaklaran dayandırılan bilgiye göre İran ile Türkiye arasındaki üst düzey diyaloğun devamı bakımından Reisi'nin ziyareti önemli bir aşamayı ve ortak gündemde yer alan meseleleri ele almak için uygun bir vesileyi oluşturuyor.

Ziyarette, ikili ilişkilere ek olarak, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın İranlı mevkidaşlarıyla yoğun bir temas içinde olduğu Gazze konusundaki son gelişmeler dahil bölgesel meselelerin ele alınması bekleniyor.

Irak, Suriye, Güney Kafkasya, Afganistan gibi bölgesel konuların da ziyaret kapsamında ele alınması beklenirken, Türkiye'nin İran'dan somut beklentilerinden biri olarak terörle mücadelede somut iş birliği ön plana çıkıyor.

Görüşmelerde, 560 kilometrelik uzun bir sınır paylaşan Türkiye ile İran'ın PKK ve PJAK'e karşı ortak mücadelenin etkin şekilde sürdürülmesi konusunun da ele alınması bekleniyor.