Erşat Salihi: KDP, Kerkük'te Türkmenlerin siyasi denklemin dışında kalmasını istemiyor

"Kürtler, Türkmenlerin Kerkük'te valilik görevini almasına karşı değil"
Erşat Salihi
Erşat Salihi

HABER MERKEZİ 

Irak Parlamentosu Türkmen Grubu Başkanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Kerkük il meclisinde görev dağılımının eşit olması ve Kerkük'te çoğunluk-azınlık meselesinin uygulanmaması gerektiğini savundu.

Erşat Salihi, Kurdistan24’te yayınlanan “Basi Roj” programına katılarak, 18 Aralık 2023’te gerçekleştirilen Irak il meclisi seçimleri, sonuçları ve Kerkük il meclisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kerkük’te özel bir hükümet kurulması talebinde bulunan Erşat Salihi, “Kerkük'ün özel bir yerel yönetime ihtiyacı var Kerkük'te kurulacak yönetim demografik değişimlere bakmamalı. Seçimlerde çoğunluk ve azınlık meselesi uygulanmamalıdır.” dedi.

“Biz Irak Parlamentosunda bu kararı vermiştik. Seçimin sonucu ne olursa olsun Kerkük'te eşit ve adil bir yönetim kurulmalı ve hiçbir parti diğerini kontrol etmemelidir.” diyen Salihi, Kerkük'te durumun uzlaşma gerektirdiğini belirtti.

Türkmenlerin Kürtler ve Araplarla uzlaşı içerisinde olmak istediğini dile getiren Salihi, “Ortak yönetim oluşturmalıyız, Kürtlere karşı Araplarla birleşmek ya da tam tersini istemiyoruz.” diye konuştu.

“Kerkük'te tek taraflı yönetimin hiçbir zaman başarılı olmadığının” altını çizen Erşat Salihi, ildeki yönetimi oluşturma konusunda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile yaklaşımda olduklarını vurgulayarak, aynı yaklaşımı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), diğer partiler ve uluslarla da sağlamak istediklerini ifade etti.

Kerkük’teki valilik tartışmalarına da değinen Salihi, “Kürtler, Türkmenlerin Kerkük'te valilik görevini almasına karşı değil ama siyasi bir anlaşmaya varılması, tüm ana mevkilerin siyasi bir anlaşmaya göre dağıtılması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Milletvekili Salihi, Kerkük'te Baas rejiminden bu yana devam eden Kürtler ve Türkmenler arasındaki baskıların ortak noktaları, Türkmen ve Kürt topraklarının Araplar tarafından işgal edilmesi gibi bazı ortak noktaların bulunduğunu savundu.

“Bu sefer siyasi partiler dengeli ve daha iyi bir siyasi akılla anlaşacaklar, bunu özellikle KDP’de görüyoruz, umarım KYB'de de bu tutumu görürüz. KDP, Türkmenleri bu denklemin dışında bırakmak istemiyor, umarım KYB de KDP gibi düşünür.” diyen Salihi, “Irak Hükümetinin Kerkük'teki sorunları çözmeye yönelik herhangi bir girişimini görmedik.” ifadesini kullandı.

Seçim sonuçlarının Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonuna sunulan itirazlar nedeniyle henüz belirlenmediğini kaydeden Salihi, “Bugünden itibaren tüm partiler kendi müzakere ekiplerini oluşturup birbirleriyle görüşecek.” dedi.