Rusya ve İran, Yemen’e yapılan operasyonları eleştirdi

Rusya ve İran
Rusya ve İran

HABER MERKEZİ

ABD ve İngiltere’nin Yemen’de Husilere gerçekleştirdiği hava operasyonlarının ardından Rusya ve İran’dan tepkiler geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova resmi X hesabından yaptığı paylaşımda, “ABD ve İngiltere’nin düzenlediği hava saldırıları, Anglo-Saksonların BM Güvenlik Konseyi kararlarını çarpıtmasının ve kendi yıkıcı amaçları doğrultusunda bölgedeki durumu tırmandırmak adına uluslararası hukuku tamamen hiçe saymasının bir başka örneğidir.” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de yaptığı açıklamada ABD ve İngiltere'nin Kızıldeniz'de ticari gemileri hedef alan Yemen'deki Husilere ait askeri noktaları havadan ve denizden vurmasını kınadı.

Bu saldırılarla Yemen'in egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ve uluslararası yasa ve düzenlemelerin açık bir şekilde ihlal edildiğini belirten Kenani, “Bu saldırılar, ABD ve İngiltere'nin, siyonist rejimin Gazze Şeridi'nde tam ablukasına ve mazlum Filistin halkına karşı işlediği savaş suçlarına desteğin devam etmesi doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.” dedi.

Saldırıların bölgede güvensizliği ve istikrarsızlığı körüklemekten başka bir sonuç doğurmayacağını vurgulayan Kenani, "Siyonist rejim, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da saldırılarını ve savaş suçlarını sürdürürken, ABD ve İngiltere siyonist rejime desteğini genişleterek dünya halklarının dikkatini bu sahte, cani ve saldırgan rejimin Filistin halkına karşı işlediği suçlardan saptırmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Bu tür saldırıların tekrarlanmasının bölgesel ve uluslararası barış ve güvenlik açısından doğuracağı sonuçlardan endişe duyduğunu dile getiren Kenani, uluslararası toplumdan tepki ve eylemlerle bölgede savaşın, istikrarsızlığın ve güvensizliğin yayılmasının önlenmesini istedi.