Mısır'dan Binyamin Netanyahu'nun açıklamalarına yanıt

HABER MERKEZİ 

Mısır'dan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır hattına ilişkin “burada kontrolü sağlamadan Hamas’ı bitirmenin mümkün olmadığını ve bu konudaki tüm seçenekleri değerlendirdiklerini” söylemesine yanıt geldi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeid, “Sada el-Bilad” kanalına yaptığı açıklamada, ülkesinin sınırlarının tamamen kontrol altına aldığını söyledi.

"Konuyu düzenleyen yasal ve güvenlik anlaşmaları var." diyen Sözcü Zeid, “Sınır meselesine ilişkin her türlü tartışma soruşturulacak ve resmi açıklamayala yanıt verilecek.” dedi.

İlk olarak dün The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Jared Malsin ve Summer Said imzalı haberinde, İsrail'in kontrolü altında olmayan tek Gazze sınırı olan 14 kilometrelik Philadelphi veya Selahaddin Koridoru'nun kontrolünü geri alma hazırlığında olduğunu yazmıştı.

Gazeteye konuşan eski ve mevcut İsrailli ve Mısırlı yetkililer, İsrail'in sınırın Gazze tarafında “askeri harekat düzenlemeyi planladıklarını” Mısır'a ilettiğini söylemişti.

Bu haberin basına yansımasının ardından açıklama yapan İsrail Başbakanı Netanyahu da Gazze Şeridi'nin güneyindeki sınır hattına işaret ederek, "Hamas'ı yok edeceğiz, Gazze'yi silahsızlandıracağız; (bu esnada) askeri ekipmanlar ve diğer ölümcül silahlar güney kapısından girmeye devam edecek. Dolayısıyla elbette onu da kapatmamız gerekiyor." diye konuşmuştu.

Netanyahu, Philadelphi koridoru kapatılmadan “savaşın İsrail tarafından bitmiş olarak kabul edilemeyeceğin” de vurgulamıştı.