Bakan Bolat ihracat rakamlarını açıkladı: En yüksek ocak ayı ihracatı gerçekleştirildi

Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat
Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat

HABER MERKEZİ

Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin 2024’e rekorla başladığını belirterek, 20 milyar dolarla en yüksek ocak ayı ihracatını gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Bakan Bolat, Türkiye’nin Ocak 2024 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Ocak ayı dış ticaret verilerini paylaşan Bakan Bolat, “Ocak ayında ihracatımız yüzde 3,6 oranında bir artışla 20 milyar 28 milyon dolara yükselmiştir. Böylece tarihin en yüksek ocak ayı ihracat rekorunu kırmış olduk.” dedi.

Son 12 aylık ihracatın 256,5 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Bolat, “Aralık sonunda kırdığımız 255,8 milyar dolarlık ihracatın üstüne 700 milyon dolar daha ekledik. Yeni rekorumuz 256 buçuk milyar dolar oldu.” ifadelerini kullandı.

İthalat verilerini de açıklayan Bakan Bolat, ocak ayında yüzde 22’lik bir azalışla 26 milyar 201 milyon dolara gerileme kaydedildiğini açıkladı.

Bunda hükümet tarafından alınan tedbirlerin etkili olduğunu belirten Bolat, “Ocak ayında dış ticaret açığımızda yüzde 57’lik bir gerileme kaydedildi. Bir önceki yılın aynı ayına göre ocak ayı dış ticaret açığımız 6.2 milyar dolara indi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da 18,9 puanlık bir artışla geçen yıla göre bu yıl ocak ayında yüzde 76,4’e yükseldi.” diye konuştu.

Her ay bir önceki yılın aynı ayına göre ithalat artışı hızını yavaşlatmayı hedeflediklerini belirten Bakan Bolat, “Ağustos ayından bu yana da ithalatımız da her ay bir önceki yılın aynı ayından daha düşük bir artış söz konusu. İhracata dayalı büyümeyle ekonomik büyümemizi sürdürülebilir ve katma değer üreten bir yapıda devam ettirmek istiyoruz.” dedi.